Nudíte sa v práci? Netešte sa, toto vám hrozí

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ste vo vašej práci pod tlakom alebo si skôr užívate pokojné dni, kedy sa v práci až tak nepretrhnete? Samozrejme, občas sa vyskytnú stresujúcejšie dni - z preplnenej e-mailovej schránky, množstva úloh, ktoré nás čakajú, z napätých vzťahov s kolegom, s ktorým sme sa pred nedávnom pochytili. Niektorí však v práci trpia niečím úplne iným, čo sa v porovnaní s vyššie spomenutým zdá ako banalita a hlúposť, no pritom predstavuje vážny problém – nuda. Možno neveríte, avšak nuda v práci môže spôsobiť veľké problémy. Aké?

Nuda v práci sa niektorým zdá ako problém prvého sveta či niečo, čo by v okamihu brali, avšak tí, ktorí strávia takmer každé popoludnie hľadením na klávesnicu alebo sledovaním, ako sa posúva minútová ručička na hodinkách, vedia, že to, že nemajú čo robiť, je pre ich myseľ hotovou pohromou.

Aj vy si lámete hlavu, ako je možné, že hoci zbožňujeme oddych, voľno a relax, nenávidíme stav, keď v práci nemáme čo robiť? „Ak sa nudíme, zdá sa nám, že sa čas vlečie. Osemhodinový pracovný deň sa tak môže zdať nekonečný a dokáže byť neuveriteľne frustrujúci a únavný,“ hovorí psychológ Gary Wood. Ďalší odborník dokonca tvrdí, že nuda v práci vplýva na našu náladu takmer rovnako negatívne ako prepracovanosť. Stres sa dostaví z toho, že toho máme príliš veľa, avšak opak toho – že nemáme čo robiť, zas spôsobuje vyčerpanosť.

Možno si poviete, že ak v práci človek nemá čo robiť, je to vysnívané zamestnanie. Pravdou však je, že ak nie sme ničím zamestnaný, ovplyvňuje aj to, ako sami seba vnímame. Ak nemáme žiadne povinnosti a kompetencie, môžeme sa začať cítiť neužitoční a zbytoční. Takéto uvažovanie je ale pre naše duševné zdravie nebezpečné.

Je aj pre vás čítanie tohto článku jeden zo spôsobov, ako si skrátiť čas v práci,  v ktorej nemáte čo robiť? Dajte si pozor. Mali by ste si nájsť spôsob, ako prevziať kontrolu nad celým pracovným dňom a „nezabiť“ ho ničnerobením. 


Prečítajte si tiež: Nuda v práci? Zastavte ju týmto 5 spôsobmi!


Ak v práci väčšinu dňa nemáte čo robiť, nenechajte to len tak. Veľmi rýchlo totiž zleniviete a spohodlniete. Prestanete sa rozvíjať a a „zakrpatiete“. Nedovoľte to - namiesto toho podniknite niekoľko krokov, ktoré vám pomôžu bojovať proti nude. Zamyslite sa napríklad nad tým, čo sa na vašom pracovisku dá zmeniť, aby to uľahčilo prácu vám aj vašim kolegom. Alebo tento voľný čas využite na aktualizáciu vášho životopisu a hľadanie nových pracovných príležitostí – aby ste sa vo svojej kariére mohli posunúť ďalej.

Pamätajte si, že najšťastnejší zamestnanci sú tí, ktorí cítia, že sú kompetentní a majú právomoci a zodpovednosť na svojej pozícii. Ak nemáte v práci čo robiť a nijakým spôsobom sa to nesnažíte zmeniť, škodíte len sami sebe.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Nuda Práci Nudiť Nudná Nudné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: theguardian; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy