10 vecí, ktoré v práci bežne robíme a škodia nášmu zdraviu: Poznáte niektoré z nich?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Zrátajte si, koľko z dňa vám zaberá vaša práca. Nemyslíme tým len samotný pracovný čas, ale aj čas, ktorý strávite dopravou do a z nej. Že je to značná časť z každého dňa? A zamysleli ste sa niekedy, ako vaša kariéra vplýva na vaše zdravie? Podmienky, v ktorých pracujete, náplň vašej práce, spôsob, akým fungujete – to všetko sa odráža na vašom zdravotnom stave. Toto je 10 vecí, ktoré na vás vplývajú negatívne, zažívate niektoré z nich? Dajte si na ne pozor a posnažte sa ich zmeniť či napraviť.

 

 

  1. Nadčasy
    Nemusíte patriť medzi workoholikov, niekedy si proste práca vyžaduje, aby ste zostali dlhšie. A tak vám vznikajú hodiny a hodiny nadčasov. Mnohé štúdie však ukázali, že takéto fungovanie vám môže z dlhodobého hľadiska veľmi uškodiť. Medzi najčastejšie problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť, patria problémy so srdcom, depresie či narušenie psychického zdravia.
  2. Nedostatok pohybu
    Nezáleží na tom, či celý deň sedíte, stojíte alebo to striedate, ak máte prácu, ktorá nevyžaduje výrazný fyzický pohyb, môže to viesť k rôznym zdravotným problémom. Predovšetkým k obezite či srdcovým infarktom a, samozrejme, k fyzickej bolesti rôznych častí tela. Ohrození sú predovšetkým ľudia so sedavým zamestnaním. Venujte preto čas aj fyzickej aktivite a cvičeniu.
  3. Preplnená e-mailová schránka
    Poviete si, že to je predsa vaša bežná denná záležitosť? Ak patríte medzi osoby, ktoré neustále sledujú, otvárajú a odpovedajú na e-maily bleskovou rýchlosťou, môžete si privodiť mnoho ťažkostí. Predovšetkým ide o ohrozenie stresom. Ak ho chcete znížiť, máme pre vás dobrú radu: kontrolujte si vašu e-mailovú schránku menej často – napríklad len trikrát za deň.
  4. Vynechávanie prestávok
    Spraviť si v práci prestávku má pre človeka veľký zmysel. Nepodceňujte ju, neskracujte a už vôbec ju nepreskakujte. Výskumy ukázali, že ľudia, ktorí tak robili, sa cítili vystresovaní, nešťastní v práci a dokonca pociťovali osobnú nespokojnosť.
  5.  Skorý odchod na dôchodok
    Veľa zamestnancov sa teší na deň, kedy konečne pôjdu do dôchodku, v skutočnosti je však veľmi dobré si premyslieť, či ukončíte svoju kariéru predčasne. Ukázalo sa totiž, že ak si zvolíte skorší odchod do dôchodku, hrozí vám predčasné úmrtie. Ako je to možné? Štúdia prišla s prekvapivým zistením - jedinci, ktorí si zvolili skorú penziu, si svoj voľný čas začali vypĺňať rôznymi zlozvykmi a neduhmi ako fajčenie, pitie alkoholu či konzumácia nezdravého jedla. To spôsobilo, že si dôchodok dlho neužili.
  6. Zotrvávanie v práci, ktorú nenávidíte
    Práca, v ktorej ste, vás môže vytáčať, vedľajším nepríjemným efektom však môže byť vaša duševná a emocionálna nespokojnosť. Istý výskum ukázal, že zamestnanci, ktorí zostávajú v spoločnosti, v ktorej sú nespokojní, majú často problémy s vyčerpaním, stresom a vyhorením. Neriskujte – ak to už v práci neviete vydržať, urobte správny krok a rozhodnite sa pre zmenu.
  7. Dochádzanie
    Máte to do práce ďaleko? Každý deň vás čaká dlhá cesta tam a späť? Možno si to neuvedomujete, ale aj tento fakt vplýva na vašu osobnú pohodu. Ak vaša cesta do práce trvá viac ako 20 minút, zvyšujete riziko vyhorenia, ak dochádzate dlhšie ako 35 minút a dlhšie, hrozí vám znechutenie z vašej práce.
  8. Dlhodobo bez práce
    Byť dlhšie obdobie bez práce prináša okrem nepriaznivej finančnej situácie aj nespokojnosť a frustrovanosť u nezamestnaného človeka. Neúspešné pokusy nájsť si prácu a predlžovanie tohto obdobia môže negatívne pôsobiť na vaše duševné zdravie.
  9. Vzťahy s kolegami
    Nikto nehovorí, že musíte byť so svojimi kolegami najlepší priatelia, ak však ste, má to priaznivý vplyv na vaše zdravie. Dobré vzťahy na pracovisku nespôsobujú len to, že sa cítite šťastný a spokojný, zároveň sa tým zvyšuje aj vaša produktivita. Ak máte zamestnanie, v ktorom vás trápia vzťahy a cítite nepríjemnú atmosféru, zvážte, či v ňom zostať.
  10. Vtieranie sa šéfovi
    ​Určite aj vy máte kolegu, ktorý sa podlizuje a snaží vtrieť do priazne nadriadenému. Ostatní zamestnanci tak však zažívajú ignoráciu zo strany šéfa, ktorá môžu viesť k tlaku v práci, stresu, stavom emocionálneho vyčerpania a depresiám. Zažívate niečo podobné? Tieto pocity vás už nemusia viac trápiť - stačí, ak využijete šikovné metódy začlenenia sa a nadviazania hlbších vzťahov so svojimi kolegami.
Viac o téme: Zdravie Práca Prestávka Nadčasy Povolanie Nebezpečné Škodlivé Povolania Zdraviu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Forbes; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy