7 tipov, ako vychádzať s kolegom, ktorého neznášate

V dokonalom svete by každý vychádzal s každým, boli by sme na seba milí, príjemní, zhovievaví a srdeční. Navzájom by sme rozumeli svojim vtipom a žili by sme vo skvelej atmosfére, kde sa na seba nikto nehnevá a nikto nikoho neohovára.

Problémom však je, že nežijeme v perfektnom svete. Niektoré indivíduá nás proste vytáčajú a ideme sa z ich správania zblázniť. Či sa nám to páči alebo nie, každý z nás má proste vo svojom živote pár ľudí, ktorí nám jednoducho nesedia – svojou povahou, správaním, tým, ako pristupujú k ľuďom okolo seba.

Veď ako možno prechovávať sympatie k niekomu, kto sa vyžíva v ohováraní iných, je bezohľadný a nepríjemný? Možno si myslíte, že k takémuto človeku sa nedá správať ako k ostatným ľuďom. Že s takým človekom sa jednoducho nedá vyjsť. Sú však spôsoby, ako sa naučiť koexistovať aj s tými, ktorí nám nesedia. Vyskúšajte týchto 7 tipov!

 

  1. Akceptujte, že nemôžete mať radi každého
    Niekedy sa zamotáme do svojej vlastnej pasce – presviedčame totiž sami seba, že sme dobrí ľudia a dokážeme vyjsť s kýmkoľvek. To však nie je možné. Ak vám aj niekto nie je sympatický, neznamená to, že je to zlý človek. Jednoducho máte odlišné hodnoty, názory či presvedčenia. Mali by ste si zvyknúť, že tak, ako vy nemusíte sedieť všetkým, sú ľudia, ktorí nebudú vyhovovať vám.
  2. Nadýchnite sa dajte si pauzu
    Niektoré povahy vám možno dokážu zdvihnúť tlak a vytočiť vás do nepríčetnosti. Tým však škodíte ale iba sami sebe. Ak cítite, že sa znovu rozčúlite, zhlboka sa nadýchnite a snažte sa upokojiť. Vyhnete sa tak nepríjemnej situácii, ktorá nie je nutná.
  3. Naučte sa tolerovať tých, ktorých nemáte radi
    Ich povahu už totiž pravdepodobne nezmeníte. Namiesto rozčuľovania sa či sťažovania radšej skúste zmeniť svoj prístup: pripomeňte si, že nikto z nás nie je dokonalý.
  4. Buďte k týmto ľuďom vždy slušný
    Nech už sú vaše pocity k ľuďom, ktorých nemáte radi, akékoľvek, pamätajte si, že to, ako sa k nim správate, ich ovplyvní. Ak ste k nim drzý a nepríjemný, začnú sa k vám správať rovnako. Buďte vždy diplomatom – a predovšetkým na pracovisku!
  5. Nemajte voči iným nerealistické očakávania
    Myslieť si, že väčšina ľudí uvažuje, myslí a rozpráva tak, ako my, je naivné. Ak máme takéto očakávania, v závere to prinesie len naše sklamanie a frustráciu. Prispôsobujte vaše očakávania podľa jednotlivých situácií, buďte pripravený na zmeny či odlišnosti, ktoré môžu nastať a správanie kolegov vás už neprekvapí.
  6. Nevenujte ľuďom, ktorých „nemusíte“, veľkú pozornosť, sústreďte sa na seba
    Niekedy sa môžeme snažiť, koľko chceme, niektoré osoby sa nám ale nepodarí si obľúbiť. Je však dôležité, aby sme sa naučili vyrovnať s frustráciou, ktorú nám spôsobujú. Namiesto toho, aby ste uvažovali, ako veľmi vás kolega irituje, sa zamerajte na to, ako môžete reagovať inak. Je totiž jednoduchšie zmeniť náš pohľad na človeka, postoj a správanie k nemu, ako ho požiadať, aby sa stal príjemnou osobou.
  7. Ak to nejde, je v poriadku, ak si udržíte odstup
    Že ste sa snažili, uplatnili všetkých šesť predchádzajúcich bodov, no nepomohlo? Aj to sa stáva. Vtedy platí jednoduché riešenie: dodržiavať odstup. Nie vždy sa danému človeku dokážete vyhnúť, dá sa však nájsť spôsob, ako s ním neprichádzať do kontaktu tak často. A ktovie, trocha odstupu, empatie a novej perspektívy na váš vzťah možno časom prinesie zmenu k lepšiemu.

Prečítajte si tiež: Odhaľte, čo sú vaši kolegovia zač: Využite týchto 5 psychologických trikov!​


Viac o téme: Ako Vychádzať Neznášať Kolegom Kolegami Neznášam Kolegyňu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: lifehack.org; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy