6 jednoduchých spôsobov, ako môžu mať firmy šťastných zamestnancov

Ako vyzerá šťastný zamestnanec? Závisí jeho šťastie od výšky platu či množstva poskytnutých benefitov? Nie! Zamestnanci oveľa ocenia, ak sa o nich zamestnávateľ stará týmito šiestimi jednoduchými spôsobmi. A prečo by sa vlastne každá firma mala starať o šťastie svojich podriadených? Odpoveď je jednoduchá: spokojní zamestnanci sú oveľa viac produktívnejší, pomáhajú pritiahnuť do tímu šikovných ľudí a sú lojálni k firme, pre ktorú pracujú. Aká je teda najjednoduchšia cesta k šťastiu zamestnancov?

 

  1. Dovoľte im pracovať z domu
    Žijeme v dobe, kedy sme neustále pripojení. K dispozícii máme niekoľko šikovných nástrojov, vďaka ktorým sa dokážeme spojiť so všetkými kolegami. A nemusíme si len písať, dokážeme sa dokonca počuť a vidieť. Štúdie tiež dokazujú, že ľudia sú produktívnejší a šťastnejší, keď si môžu vziať prácu z domu – aj keď len občas. Taktiež čoraz viac uchádzačov o prácu si vopred zisťuje, akú mieru flexibility im potenciálny zamestnávateľ dokáže ponúknuť.
  2. Umožnite im rozvíjať sa
    Šikovným ľuďom nezáleží iba na tom, aby dostali každý mesiac na svoj účet výplatu. Zaujíma ich aj ich osobnostný, profesijný rozvoj, ktorý im dokáže firma zabezpečiť. Ak chcete spokojných zamestnancov, dbajte na to, aby sa mohli neustále rozvíjať a mali príležitosť zdokonaľovať svoje schopnosti a znalosti.
  3. Umožnite im rozhodovať
    Nikto nechce pracovať v prostredí, kde je mu neustále dýchané za krkom. Ak ste najali konkrétneho zamestnanca, doprajte mu slobodu a právomoc rozhodovať a prevziať zodpovednosť. Výrazne tým podporíte jeho chuť a entuziazmus do práce. Ukážte vašim zamestnancom, že im veríte a dôverujete ich rozhodnutiam.
  4. Doprajte im prestávky
    Všetci vieme, že počas pracovného dňa naša produktivita stúpa a potom zas dosiahne bod, kedy potrebujeme krátky odpočinok, aby sme ju zase naštartovali. Netrvajte preto  na tom, aby vaši zamestnanci počas celého pracovného dňa fungovali na 110%. Buďte radšej otvorený pravidelným krátkym prestávkam  - vaši zamestnanci budú oveľa viac produktívnejší.
  5. Dbajte o to, aby boli dobre informovaní
    Aby mohli zamestnanci vo vašej spoločnosti fungovať, musia byť informovaní. Čo chystáte, plánujete, aké zmeny chcete uskutočniť. Zamestnanec by mal vedieť, ako jeho práca ovplyvňuje celú spoločnosť a prečo je dôležitá. Takto sa on sám bude snažiť a tvrdo pracovať na tom, aby odovzdal čo najlepšie výsledky.
  6. Pracovné záležitosti riešte iba v práci
    Ak chcete naozaj šťastných zamestnancov, mali by ste dbať o to, aby mali dokonale vyvážený pracovný a súkromný život. To znamená neriešiť v rámci ich osobného voľna pracovné záležitosti, nebombardovať ich e-mailami či opakujúcimi sa telefonátmi. Ak budú môcť vaši zamestnanci vypnúť po práci a neriešiť problémy aj doma, dokonale si oddýchnu a vyhnú sa tým napríklad aj vyhoreniu.
Viac o téme: Šťastný Šťastní Firma Firmy Zamestnávateľ Zamestnanci Zamestnancov Šťastnými
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy