Odhaľte, čo sú vaši kolegovia zač: Využite týchto 5 psychologických trikov!

Aké sú najčastejšie chyby, ktoré robíme, keď posudzujeme iných ľudí a snažíme sa zistiť, čo sú zač? Psychológovia prezradili, aké omyly pri „čítaní“ ľudí robíme a ako ich napraviť. Naučte sa spoznať vašich kolegov a odhaliť, akí naozaj sú. Vyhnite sa týmto chybám a ľudí okolo vás budete vedieť prečítať lepšie!

 

 

 

 

  1. Zistite, prečo sa daný človek správa tak, ako sa správa
    Keď pozorujeme niekoho správanie, často si myslíme, že táto reakcia je výsledok jeho osobnostných čŕt. Keď však rozmýšľame nad tým, ako sme sa niekedy zachovali my sami, sme presvedčení, že sme sa správali na základe toho,  v akej situácii sme sa ocitli.
    Napríklad: viete o sebe, že sa správate podráždene, keď ste nervózny a pod tlakom. Ak by ste sa však náhodou stretli s človekom, ktorý by  sa prejavoval podobne, mysleli by ste si, že je to jednoducho nepríjemná osoba.

    ​Ako sa vyhnúť tejto chybe: Vždy si pripomínajte, že správanie človeka ovplyvňuje nielen jeho osobnosť a osobnostné črty, ale aj situácie, v ktorých sa nachádza. Neunáhlite sa preto vo svojich úsudkoch.
  2. Nenechajte sa ovplyvniť skúsenosťami z minulosti
    Ak ste pred nedávnom mali zlú skúsenosť s kolegom z niektorého oddelenia, predpokladáte, že pri najbližšom stretnutí to bude prebiehať rovnako alebo že aj ostatní kolegovia z daného oddelenia budú podobne nepríjemní. Mali ste v bývalej práci hrozného kolegu s menom Peter a teraz je pre vás ťažké komunikovať s novým kolegom s rovnakým menom? Niekedy nás zážitky z minulosti ovplyvnia veľmi silno a komplikujú nám ďalšie fungovanie.

    Ako sa vyhnúť tejto chybe: Snažte sa „očistiť“ od nepríjemných skúseností z minulosti a neprenášať ich do súčasnosti. Spravte za tým, čo bolo, hrubú čiaru a začnite s čistým štítom, ľahšie sa tak zbavíte predsudkov.  
  3. Nepredpokladajte, že každý uvažuje tak, ako vy
    Vo všeobecnosti predpokladáme, že ostatní ľudia myslia tak, ako my a majú rovnaké preferencie. Napríklad vy možno považujete teambuildingové akcie za zabitý čas a predpokladáte, že ostatní zdieľajú rovnaký názor. Alebo chcete mať poriadok v kancelárii, aby sa vám pracovalo lepšie a myslíte si, že ostatní to cítia rovnako.

    Ako sa vyhnúť tejto chybe: Zvyknite si na rôznorodosť v očakávaniach či presvedčeniach iných ľudí. Dajte im možnosť, aby mohli vyjadriť, ak ich komfortná zóna nesúhlasí s vašou. Ak napríklad v práci rozhodujete o projekte viacerí, nechajte ostatných prejaviť svoj názor, spýtajte sa ich, čo si tom myslia a prečo.
  4. Nenechajte sa ovplyvniť sympatiami či podobnosťou
    Ľudí zvykneme posudzovať pozitívne vtedy, ak sú fyzicky príťažliví. To isté platí aj v prípade, že v nich vidíme istú podobnosť s nami. Spýtajte sa sami seba, či tiež niekoho neposudzujete lepšie alebo horšie iba na základe sympatií, prípadne podľa toho, či má s vami niečo spoločné (podobný štýl, vkus...).

    Ako sa vyhnúť tejto chybe: Nerozhodujte sa iba na základe príjemného vzhľadu či spoločných znakov. Samozrejme, pravdepodobne vás to bude „ťahať“ k takýmto ľuďom, je však dôležité nenechať sa ovplyvniť iba týmito „vonkajšími“ znakmi.
  5. Neutvrdzujte sa vo svojich predsudkoch
    Ak si už o niekom vytvoríme predstavu, zvyčajne sa na daného človeka pozeráme cez tento filter. Ak napríklad kolegu považujete za sebeckého, akýkoľvek čin spraví, budete to vnímať ako prejav egoizmu. Nevšimnete si však jeho konanie, ktoré by mohlo byť považované za altruistické.
    Náš počiatočný dojem z osoby je niekedy naozaj presný, neplatí to však vždy. Je dôležité neupínať sa na prvý dojem, ale upravovať svoje presvedčenie na základe ďalšieho spoznávania človeka.

    Ako sa vyhnúť tejto chybe: Aktívne pozorujte človeka – zbierajte „dôkazy“ prostredníctvom jeho správania a prejavov. Porovnávajte, nakoľko sedia s vašou mienkou o ňom. Snažte sa o čo najvyššiu mieru objektívnosti a nebojte sa priznať, že ste sa v človeku mohli mýliť.
Viac o téme: Triky Čítať Odhaliť Psychológia Ako Kolegov Psychologické Prečítajte Prečítať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy