13 najlepších rád o práci, ktoré vám nikto nikdy nepovedal

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Rád, ako uspieť v pracovnom živote, je nekonečne veľa: Vždy urob niečo naviac. Rob to, čo miluješ. Iste ste ich už aj vy počuli – najmenej stokrát. My však pre vás máme rady, ktoré ste pravdepodobne ešte nepočuli a niektoré z nich váš možno dokonca aj prekvapia! Prečítajte si 13 užitočných tipov, ktoré môžu spôsobiť raketový štart vašej kariéry!

 

 

 

  1. Neprepracujte sa
    Ak vyzeráte stále zaneprázdnený a v strese, môže to vášmu šéfovi či kolegom naznačovať, že danú prácu a pozíciu, na ktorej ste, nezvládate.
  2. Rešpektujte spoločné priestory
    Nikdy si nezohrievajte rybu v mikrovlnnej rúre firemnej kuchynky. A už vôbec si v práci nevarte na obed klobásu! Buďte ohľaduplný k svojim kolegom.
  3. Udržujte dobré vzťahy so všetkými kolegami
    Choďte napríklad na obed aj s tými, s ktorými pracovne vôbec neprichádzate do styku. Budujte si dobré vzťahy, nielen po profesijnej stránke.
  4. Pustite sa do úloh, ktoré nie sú na nikoho zadané
    Ukážete tým, že sa nebojíte pustiť do úloh, do ktorých sa nikomu nechce a zaujímate sa naozaj o to, aby firma nestála na jednom mieste, ale napredovala.
  5. Ukážte ľuďom, že sú pre vás dôležití
    Nekontrolujte si na poradách a stretnutiach každú chvíľku telefón, naučte sa vybaviť telefonáty až po skončení stretnutia a hlavne – nemeškajte. Ak necháte kolegu či klienta čakať 10 minút bez vážneho dôvodu, ukážete mu tým, že si ho vôbec nevážite.
  6. Pomáhajte iným – dobrovoľne
    Spýtajte sa kolegu, či nepotrebuje s niečím pomôcť, otvorte dvere kolegyni, odbremeňte ju tým, že spolu odnesiete prázdne poháre po odchode klientov zo zasadačky. Vybudujte si povesť človeka, ktorý ochotne a rád pomáha a nič za to nečaká. Verte, že takýto prístup vám v kariérnom živote dokáže pomôcť.
  7. Zostaňte v kontakte s bývalými kolegami
    Kontakty ľudí, s ktorými ste pracovali, totiž môžu byť hodnotnejšie než tie, ktoré máte v súčasnej práci.
  8. Spoznajte svoje slabé stránky
    Ak neviete, v čom spočívajú vaše slabosti, môže vás neskôr zaskočiť nepríjemné prekvapenie. Preto je dobré poznať svoju Achillovu pätu a pracovať na jej prekonaní.
  9. Učte sa od ľudí okolo vás
    Ak chcete získať nejakú novú schopnosť, najlepšie sa ju naučíte od ľudí z vášho okolia, ktorí ju ovládajú naozaj dobre. Stačí ich len sledovať, kopírovať a naučené prispôsobiť vášmu štýlu.
  10. Zbavte vášho šéfa stresu
    Spýtajte sa vášho šéfa, aký najväčší problém momentálne rieši a zapracujte na tom, aby ho už  ďalej netrápil.
  11. Buďte vďačný
    Zamerajte sa na to, aby ste vždy boli vďační, pokorní a pracovali naozaj tvrdo. Nenechajte sa ovládnuť pocitom, že všetci ostatní vám dlžia láskavosť.
  12. Urobte niečo preto, aby ste boli povýšený
    Nesnažte sa len liezť po kariérnom rebríčku. Pamätajte si, že častejšie sú povýšení ľudia, ktorí majú rôznorodé skúsenosti a nie tí, ktorí ich majú veľa.
  13. Snažte sa vylepšovať procesy vo vašej firme
    Ak prídete na to, ako zjednodušiť prácu, uľahčíte to nielen svojim kolegom, ale aj samému sebe. Napríklad ak to u vás vo firme funguje tak, že úloha prechádza cez desiatich ľudí, zistite, ako je možné celý proces skrátiť alebo urýchliť.

Prečítajte si tiež: Chcete, aby vás v práci mali radi? Prestaňte robiť tieto veci!​


Viac o téme: Rady Práca Kariéra Šťastie Úspech Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy