Skončenie pracovného pomeru na dobu určitú a pracovný úraz

poradňaporadňa

V novembri 2009 som mal pracovný úraz s trvalými následkami (strata dvoch prstov a poškodenie ďalších dvoch). Pracovnú zmluvu som mal do konca roka a zamestnávateľ mi ju predĺžil do júna 2010.Začiatkom júna by som mal po maródke opäť nastúpiť do práce. Zaujímalo by ma, či mam nárok na odstupné, ak by mi zamestnávateľ zmluvu nepredĺžil alebo by som sám ukončil pracovný pomer.

Poradňa: Pracovný pomer na dobu určitú skončí uplynutím času, na ktorý bol dojednaný. Nárok na vyplatenie odstupného má zamestnanec len v prípade, ak ku skončeniu pracovného pomeru dôjde výpoveďou z strany zamestnávateľa alebo dohodou z dôvodov, uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu ; zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodov, že zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz, chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej desaťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

28.7.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy