Skončenie pracovného pomeru s tehotnou zamestnankyňou/zamestnankyňou na PN.

poradňaporadňa

Momentálne som na PN z dôvodu problémov v tehotenstve. Môj zamestnávateľ (pracovná agentúra) mi oznámil, že so mnou končí pracovný pomer. Ešte mi nedoručil ukončenie pracovného pomeru. Pracovná zmluva mi trvá do 31 augusta 2010. Predpokladám že chce pracovný pomer ukončiť ešte pred uplynutím doby. Momentálne ešte poberám rodičovský príspevok s prvým dieťaťom zo zdravotných dôvodov. Chcem sa spýtať či musí PN skončiť zároveň s ukončením pracovného pomeru, a ako mám ďalej postupovať. Kam mám odniesť ukončenie PN.

Poradňa: Pracovný pomer na dobu určitú končí uplynutím doby, na ktorú bol dojednaný. Ukončenie pracovného pomeru pred dojednanou dobou je možné len jedným zo spôsobov uvedených v Zákonníku práce, t.j. napr. dohodou alebo výpoveďou. V zmysle ustanovenia § 64 Zákonníka práce, zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi výpoveď v čase, keď je zamestnanec uznaný za práceneschopného. Tento zákaz výpovede sa ale nevzťahuje na výpoveď danú z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm a) Zákonníka práce, t.j. z dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej lehoty, ktorá je najmenej dva mesiace. Výpoveď musí byť písomná a doručená zamestnancovi.

Po skončení pracovného pomeru začína plynúť tzv. ochranná lehota, ktorá trvá 42 dní a zamestnancovi vznikne nárok na nemocenské dávky. Ak zamestnanec nebol pred ukončením pracovného pomeru nemocensky poistený ani 42 dní, ochranná lehota sa primerane skracuje. Všetky náležitosti týkajúce sa PN je potrebné riešiť s miestne príslušnou pobočkou Sociálnej poisťovne.

19.07.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy