Ukončenie pracovného pomeru na dobu určitú.

poradňaporadňa

Zmluva mi končí dňa 31.12.2009 a bola uzavretá na dobu určitú na jeden rok. Táto zmluva je už raz predlžená preto vás prosím o radu ako ďalej postupovať. Pracovný pomer by som chcela ukončiť dňom keď mi končí zmluva. Je nutné podať zamestnávateľovi výpoveď alebo žiadosť, aby moja zmluva nebola predlžená? Nakoľko som čítala že dva krát predlžená zmluva už nemôže byť, tým pádom mi z toho vyplýva že by som musela uzavrieť zmluvu nanovo? Ja chcem pr.pomer ukončiť.

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 48 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonníka pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci troch rokov najviac jedenkrát. Za opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu sa považuje aj pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi. Zákon stanovuje aj kategórie zamestnancov, s ktorými je možné uzatvárať pracovný pomer na dobu určitú aj opakovane.
Aj keď bol so zamestnancom pracovný pomer už raz predĺžený , podstatné je, že k predĺženie bolo vykonané len na dobu určitú; na ukončenie takého pracovného pomeru sa vzťahujú ustanovenie, podľa ktorého v zmysle ustanovenia § 71 ods. 1 Zákonníka práce, pracovný pomer sa skončí uplynutím dojednanej doby. K ukončeniu dochádza automaticky, postačuje, že zamestnanec prestane pracovať, pričom nie je potrebné zamestnávateľa formálnym spôsobom informovať. Napriek tomu je však vhodné , aby zamestnanec aspoň ústne zamestnávateľa informoval, že nemá záujem na predĺžení trvania pracovného pomeru.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy