Krátenie dovolenky

poradňaporadňa

Som od septembra na PN, vyzerá to, že budem aj dlhšie ako mi trvá pracovná zmluva, uzavretá na dobu určitú. Počas roka mi zamestnávateľ umožnil čerpať len pár dní dovolenky, keď mi skončí zmluva, mám nárok na preplatenie?

Poradňa: Pracovný pomer uzatvorený na dobu určitú končí dňom, ktorý je uvedený ako posledný deň trvania pracovného pomeru. Za nevyčerpanú dovolenku je zamestnávateľ povinný poskytnúť náhradu len v prípade, ak si túto dovolenku zamestnanec nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru. Zamestnávateľ je v konkrétnych prípadoch, konkrétne stanovených v § 109 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov, oprávnený krátiť zamestnancovi dovolenku, a to za prvých 100 takto zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 dní rovnako o jednu dvanástinu. Pri krátení dovolenky sa musí zamestnancovi, ktorého pracovný pomer u toho istého zamestnávateľa trval počas celého kalendárneho roka, poskytnúť dovolenka aspoň v dĺžke jedného týždňa. Uvedené krátenie dovolenky sa týka len zamestnanca, ktorý pracoval aspoň 60 dní.

Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku. Dovolenku za odpracované dni možno krátiť iba z dôvodov neospravedlnenej absencie v práci, nie však z dôvodov dôležitých osobných prekážok v práci.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy