Koniec pracovnej zmluvy a ďalší postup

poradnaporadna

Moja pracovná zmluva končí 31.8.2009. Zamestnávateľ mi 15 dní pred týmto termínom dal vedieť, že nebude predĺžená. Od 4.5.2009 som dlhodobo PN a pravdepodobne to ešte pár mesiacov potrvá. Ako mám ďalej postupovať od septembra? Mám sa prihlásiť na úrad práce, alebo mám byť "dobrovoľne nezamestnaná" až kým neskončím PNku?

Poradňa:Ak je pracovný pomer dojednaný na dobu určitú, v zmysle ustanovenia § 71 ods. 1 Zákonníka práce, skončí sa uplynutím dojednanej doby. V tomto prípade sa nejedná sa o výpoveď, preto sa ani neuplatní , v porovnaní s prípadom, ak je daná výpoveď zamestnávateľom, ustanovenie o zákaze výpovede v ochrannej dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz.
Po skončení pracovného pomeru začína plynúť tzv. ochranná lehota, ktorá trvá 42 dní a zamestnancovi vznikne nárok na nemocenské dávky. V zmysle ustanovenia § 104 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej tri roky. Rok poistenia v nezamestnanosti je 365 dní poistenia v nezamestnanosti, takže poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený najmenej 1095 dní.
Poistenec nemá nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti za dni, počas ktorých má nárok na výplatu nemocenského V zmysle § 140 ods. 2 zákona o sociálnom poistení, zamestnanec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti ani v období, počas ktorého je uznaný za dočasne práceneschopného. Na základe uvedeného zamestnancovi sa v tomto období poistenie v nezamestnanosti neprerušuje, iba sa vylučuje povinnosť platiť toto poistné.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy