Oznamovacia povinnosť zamestnávateľa o skončení pracovnej zmluvy na dobu určitú

pravna poradnapravna poradna

Vo firme, kde robím, mám zmluvu na dobu určitú ako väčšinou každý. Každú chviľu prepúšťajú niekoho tým spôsobom, že im to oznámia v ten deň, ktorý je ich posledný vo firme. Preto by som sa chcela spýtať, či zamestnávateľ nemá oznamovaciu povinnosť zo zákona?

Poradňa: Pracovný pomer sa považuje za uzatvorený na dobu určitú, ak sú splnené zákonné požiadavky v zmysle § 48 Zákonníka práce, t.j. ak je trvanie pracovného pomeru v pracovnej zmluve výslovne určené alebo dátumom ukončenia (napr. do 31.12.2009) alebo uvedením iných okolností, za ktorých dôjde k skončeniu pracovného pomeru(napr. do ukončenia rodičovskej dovolenky zamestnanca XY a pod.). K ukončeniu pracovného pomeru na dobu určitú dochádza zo zákona podľa § 72 uplynutím dohodnutej doby. Zákon nestanovuje zamestnávateľovi povinnosť oznámiť zamestnancovi vopred záujem zamestnávateľa o predĺženie pracovného pomeru. Vychádza sa z predpokladu, že pracovný pomer na dobu určitú zaniká uplynutím doby.

Pracovný pomer dobu určitú sa môže zmeniť na pracovný pomer na dobu neurčitú, ak zamestnanec pokračuje po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávateľa ďalej vo výkone práce, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak.

Podľa § 48 odsek 8 Zákonníka práce, zamestnávateľ informuje vhodným spôsobom zamestnancov v pracovnom pomere na určitú dobu a zástupcov zamestnancov o pracovných miestach na neurčitý čas, ktoré sa u neho uvoľnili. Zákon však neukladá zamestnávateľovi povinnosť informovať zamestnancov o skutočnosti, že pracovný pomer nebude predĺžený alebo opätovne dohodnutý.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy