Odmena za prácu cez víkendy

poradňaporadňa

Pracujem v maloobchode na dve zmeny. Pracujem 14 dní v mesiaci bez prestávky, po 14 dňoch mám 2 dni voľno a zasa pokračujem 14 dňami. V každom týždni v mesiaci mám 1 deň voľno. Keď pracujem v sobotu, nedeľu, sviatok mám stále tú istú hodinovú mzdu. Zamestnávateľ to odôvodňuje tým, že pracujem za fixný plát. V zmluve mám stanovú hodinovú mzdu.

Poradňa: Sobota a nedeľa nie sú každého zamestnanca posudzované ako dni, za ktoré má zamestnanec nárok na mzdové zvýhodnenie, ale záleží od rozvrhnutia pracovného času zamestnanca. Dni pracovného pokoja sú dni, na ktoré pripadá nepretržitý odpočinok zamestnanca v týždni, a sviatky. Zamestnávateľ je povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku, ktoré musia pripadať na sobotu a nedeľu alebo na nedeľu a pondelok.) Ak povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú takto rozvrhnúť pracovný čas zamestnanca staršieho ako 18 rokov, poskytnú sa dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku v týždni v iných dňoch týždňa. Ak povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú rozvrhnúť pracovný čas žiadnym z vyššie uvedených spôsobov, zamestnávateľ môže zamestnancovi, ktorý je starší ak o 18 rokov, po dohode so zástupcami zamestnancov alebo, ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, po dohode so zamestnancom, rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň najmenej 24 hodín nepretržitého odpočinku, ktorý by mal pripadnúť na nedeľu s tým, že zamestnávateľ je povinný dodatočne poskytnúť zamestnancovi náhradný nepretržitý odpočinok v týždni do ôsmich mesiacov odo dňa, keď mal byť poskytnutý nepretržitý odpočinok v týždni.

Ak ani takéto usporiadanie nie je možné, t.j. ak to povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú, zamestnávateľ môže zamestnancovi, staršiemu ako 18 rokov, po dohode so zástupcami zamestnancov alebo, ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, po dohode so zamestnancom, rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň najmenej 35 hodín nepretržitého odpočinku, ktorý pripadne na nedeľu a na časť dňa predchádzajúceho nedeli alebo na časť dňa nasledujúceho po nedeli.

Následne, v závislosti od toho, ako je rozvrhnutý pracovný čas zamestnanca, sa aj posudzuje, či sa jedná o prácu, ktorá vyplýva z riadneho rozvrhu pracovného času a v tom prípade zamestnanec nemá nárok na žiaden príplatok, alebo, ak zamestnanec vykonáva prácu mimo svojho pracovného času, jedná sa o prácu nadčas a zamestnanec má nárok na mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas.

Prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce, alebo ak ide o verejný záujem, a to aj na čas nepretržitého odpočinku medzi dvoma zmenami. Nepretržitý odpočinok medzi dvoma zmenami sa nesmie pritom skrátiť na menej ako osem hodín. Za prácu nadčas patrí zamestnancovi dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 25% jeho priemerného zárobku. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne na čerpaní náhradného voľna za prácu nadčas, patrí zamestnancovi za hodinu práce nadčas hodina náhradného voľna; v tom prípade mu mzdové zvýhodnenie nepatrí.
12.07.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy