Vstupné lekárske prehliadky a vstupné školenia zamestnancov

poradňaporadňa

Musím pri nástupe do zamestnania absolvovať zdravotnú prehliadku a školenie BOZP?

Poradňa: V zmysle ustanovení zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, zamestnávateľ je povinný zabezpečiť pre svojich zamestnancov posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na prácu a súčasne, na základe ustanovení zákona 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci v znení neskorších predpisov ( „ zákon o BOZP“), zamestnávateľ je povinný zabezpečiť vykonávanie zdravotného dohľadu lekárskych preventívnych prehliadok vo vzťahu k práci, a to v pravidelných intervaloch s prihliadnutím na charakter práce a na pracovné podmienky na pracovisku, ako aj vtedy, ak o to zamestnanec požiada.

Lekárske preventívne prehliadky vo vzťahu k práci sa vykonávajú pred uzatvorením pracovnoprávneho vzťahu, v súvislosti s výkonom práce, pred zmenou pracovného zaradenia, pri skončení pracovnoprávneho vzťahu ako aj po skončení pracovnoprávneho vzťahu alebo obdobného pracovného vzťahu, ak o to zamestnanec požiada. Zamestnávateľ je o výsledku lekárskej preventívnej prehliadky vo vzťahu k práci informovaný prostredníctvom posudku, ktorý vypracuje a zamestnávateľovi odovzdá lekár pracovnej zdravotnej služby.

Na druhej strane, povinnostiam zamestnávateľa zodpovedajú aj povinnosti zamestnanca, ktoré sú stanovené v zákone o BOZP, a to najmä povinnosť dodržiavať právne predpisy a ostatné predpisy na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, pokyny na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečnej práce, zásady ochrany zdravia pri práci a zásady bezpečného správania na pracovisku a určené pracovné postupy, s ktorými bol riadne a preukázateľne oboznámený, zúčastňovať sa na oboznamovaní a inom vzdelávaní zabezpečovanom zamestnávateľom v záujme bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a podrobiť sa overovaniu jeho znalosti, podrobiť sa lekárskym preventívnym prehliadkam vo vzťahu k práci.
17.5.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy