Nariadené neplatené voľno

poradňaporadňa

1)Môže mi zamestnávateľ nariadiť neplatené voľno, celý jeden mesiac, z dôvodu, že nemá pre mňa prácu? 2) Som zamestnaný ako montážny robotník na dobu neurčitú, mám minimálnu mzdu , ktorá je splatná do konca nasledujúceho mesiaca. Keďže v mesiaci december a január nie je práca, sedím doma, ostaných zamestnávateľ poslal na PN, ja som odmietol. Mám nárok na mzdu aj napriek tomu?

Poradňa: Ak zamestnávateľ nemá pre zamestnanca prácu, Zákonník práce poskytuje niekoľko možností, ako túto situáciu riešiť. Ako jedno z protikrízových opatrení bolo zavedené flexikonto pracovného času, na prechodné obdobie od 1. marca do konca roka 2012 pre tých zamestnávateľov, ktorí z objektívnych príčin nemôžu prideľovať zamestnancom prácu. Ak v tomto období nemôže zamestnanec z vážnych prevádzkových dôvodov vykonávať prácu, môže zamestnávateľ, po dohode so zástupcami zamestnancov, poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno, za ktoré mu patrí mzda najmenej vo výške základnej zložky jeho mzdy. Zamestnanec je potom povinný odpracovať poskytnuté pracovné voľno bez nároku na mzdu.

Iným spôsobom je posúdenie tejto situácie ako tzv. prestoja, keď zamestnanec nemôže vykonávať prácu pre prechodný nedostatok spôsobený poruchou na strojovom zariadení, v dodávke surovín alebo pohonnej sily, chybnými pracovnými podkladmi alebo inými podobnými prevádzkovými príčinami (prestoj) a nebol po dohode preradený na inú prácu, patrí mu náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

Ak nemohol zamestnanec vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa, zamestnávateľ mu poskytne náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku. Ak zamestnávateľ vymedzil v písomnej dohode so zástupcami zamestnancov vážne prevádzkové dôvody, pre ktoré zamestnávateľ nemôže zamestnancovi prideľovať prácu, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume určenej dohodou najmenej 60% jeho priemerného zárobku. Dohodu podľa prvej vety nemožno nahradiť rozhodnutím zamestnávateľa.

Neplatené voľno nie je možné jednostranne nariadiť z dôvodu prekážok na strane zamestnávateľa.
8.2.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy