Ošetrenie u lekára počas pracovnej doby

poradňaporadňa

Pracujem v predajni, kde som sama a nemám obedňajšiu prestávku. Počas pracovnej doby sa mi zhoršil zdravotný stav a opustila som pracovisko za účelom návštevy lekára, mala som od lekára potvrdenú ospravedlnenku. Opustenie pracoviska som však vopred neohlásila zamestnávateľovi len som umiestnila oznam na dverách predajne. Po vyšetrení som sa bezodkladne vrátila na pracovisko, za čo mi zamestnávateľ udelil ,,upozornenie" za porušenie prac. disciplíny.

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 141 ods. 2 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno na vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení, a to pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času. Na základe vyššie uvedeného, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času, konanie zamestnanca nie je možné považovať za porušenie pracovnej disciplíny a ako vyplýva aj z judikatúry ( R6/1986), pracovníkovi organizácia nemôže za neprítomnosť v práci, ktorá je nevyhnutná na vyšetrenie alebo ošetrenie v zdravotníckom zariadení, uložiť kárne opatrenie.

Zamestnanec sa môže k uloženému kárnemu opatreniu vyjadriť a žiadať zamestnávateľ, aby vykonal späťvzatie upozornenia na porušenie pracovnej disciplíny. Ak zamestnávateľ udelí v budúcnosti zamestnancovi ďalšie upozornenie na porušenie pracovnej disciplíny a dá zamestnancovi výpoveď z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny, zamestnanec sa môže domáhať neplatnosti skončenia pracovného pomeru na súde.
4.1.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy