Postup v práci - sci-fi či realita?

karierny rastkarierny rast

Váš šéf je s vami spokojný a vy cítite, že nemusíte a nechcete ostať večne len na jednej pozícii. Túžite si krok za krokom budovať svoju kariéru. Poradíme vám tu a teraz, ale hneď na začiatok zdôrazňujeme - všetko závisí hlavne od vás. A možno od štipky šťastia.

Napriek tomu, že drvivá väčšina zamestnancov dáva vinu za svoje pracovné neúspechy neschopným šéfom, otravným a neprajným kolegom či chaotickému a nezvládnutému systému vedenia firmy, v konečnom dôsledku platí staré známe príslovie, že každý si je sám sebe strojcom vlastného šťastia. A teda - každý si je sám zodpovedný za pracovný úspech a budovanie svojej pracovnej kariéry.

Cieľ dosiahnete sebadisciplínou
Pracovný postup neprichádza sám od seba. Treba si ho zaslúžiť maximálnym pracovným nasadením a preukázanými pracovnými úspechmi. Pri budovaní vašej kariéry by ste si mali stanoviť určité ciele, ktoré sa budete snažiť priebežne dodržiavať a ktoré budú každým dňom či mesiacom čoraz vyššie a náročnejšie. Dodržiavaním vašich osobných cieľov si dokážete vypestovať disciplínu, ktorá je nevyhnutnou vlastnosťou na cieľavedomej ceste za úspechom.

Prekvapte
To, že vás zobrali na pozíciu, ktorej pracovná náplň presne zodpovedá vášmu vzdelaniu a doterajšej praxi neznamená, že budete robiť len to, čo je uvedené v popise práce. Pre vašu kariéru je veľmi dôležité prekvapiť zamestnávateľa niečím novým - novými pracovnými postupmi alebo tým, že sa dokážete veľmi dobre zhostiť aj úloh, na ktoré zrovna nemáte potrebné vzdelanie či kvalifikáciu. Pre zamestnávateľa je veľmi dôležité, ak preukážete svoju flexibilitu a tým pádom aj šikovnosť. Dôležité sú taktiež vaše nápady, inovatívne návrhy a ich realizácia v praxi. To to všetko sú faktory, ktoré môžu zásadným spôsobom ovplyvniť váš kariérny rast.

Vzdelávanie a sebarozvoj
Väčšie firmy majú spravidla pre svojich zamestnancov pripravenú ponuku rozličných doplňujúcich vzdelávacích aktivít, akými sú napríklad jazykové kurzy, odborné školenia, workshopy a semináre ale aj možnosť doplniť si dosiahnuté vzdelanie o vyšší stupeň. Pokiaľ vám zamestnávateľ ponúkne takúto možnosť, určite neodmietajte a chopte sa jedinečnej príležitosti jednak dokázať zamestnávateľovi, že vám záleží nielen na vlastnom profesionálnom rozvoji ale aj konkrétnej pracovnej pozícii, ktorú zastávate a jednak skutočne urobiť niečo pre svoj ďalší rozvoj kvalifikácie. Pokiaľ vám na vašom vedomostnom a kariérnom raste skutočne záleží, nič vám nebráni v tom, aby ste sa nezačali iniciatívne vzdelávať sami a to napríklad prostredníctvom štúdia odborných novinových článkov z vašej pracovnej oblasti, či požičaním a preštudovaním si odbornej literatúry, ktorá vás môže inšpirovať a pomôcť vám posunúť sa o krok ďalej. Taktiež môžete využiť rôzne internetové kurzy, tzv. e-learning.

Dobré rady nad zlato
Pri budovaní svojej kariéry nezabudnite ešte na niekoľko našich rád:
 

  • peniaze ako jediný motivačný faktor nie sú dobrým základom na budovanie kariéry
  • pri budovaní kariéry nemôžete obísť vášho šéfa a preto sa snažte ho akceptovať takého, aký je a naučiť sa s ním vychádzať maximálne korektne
  • oslavujte vaše úspechy, aj keď ich považujete len za malé - malá oslava s priateľmi môže byť pozitívnym faktorom, ktorý vás vymotivuje k ďalším výzvam a následným úspechom
  • akokoľvek je pre vás práca a vaša kariéra dôležitá, nikdy nezabúdajte na to, že existuje niečo také ako voľný čas, a že jedným stupienkom k vášmu pracovnému úspechu je aj schopnosť vedieť vypnúť a oddychovať a načerpať energiu pre náročný pracovný týždeň.

 

Držíme vám palce!

Viac o téme: Karierny rast Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy