Dni pracovného pokoja

zákonyzákony

§ 94 , § 95 Zákonník práce

(1) Dni pracovného pokoja sú dni, na ktoré pripadá nepretržitý odpočinok zamestnanca v týždni, a sviatky.

(2) Prácu v dňoch pracovného pokoja možno nariadiť len výnimočne, a to po prerokovaní so zástupcami zamestnancov.

(3) V deň nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni možno zamestnancovi nariadiť len tieto nevyhnutné práce, ktoré sa nemôžu vykonať v pracovných dňoch:

a) naliehavé opravárske práce,
b) nakladacie a vykladacie práce,
c) inventúrne a uzávierkové práce,
d) práce vykonávané v nepretržitej prevádzke za zamestnanca, ktorý sa nedostavil na zmenu,
e) práce na odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život, zdravie alebo pri mimoriadnych udalostiach,
f) práce nevyhnutné so zreteľom na uspokojovanie životných, zdravotných a kultúrnych potrieb obyvateľstva,
g) kŕmenie a ošetrovanie hospodárskych zvierat,
h) naliehavé práce v poľnohospodárstve v rastlinnej výrobe pri zakladaní, ošetrovaní a zbere pestovaných plodín a pri spracovaní potravinárskych surovín.

(4) Vo sviatok možno zamestnancovi nariadiť len práce, ktoré možno nariadiť v dňoch nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni, práce v nepretržitej prevádzke a práce potrebné pri strážení objektov zamestnávateľa.

(5) V dňoch 1. januára, vo Veľkonočnú nedeľu, 24. decembra po 12.00 hodine a 25. decembra nemožno zamestnancovi nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác (ďalej len "maloobchodný predaj") s výnimkou maloobchodného predaja podľa prílohy č. 1a; ustanovenia odseku 3 písm. f) a odseku 4 sa v týchto prípadoch nepoužijú.

MALOOBCHODNÝ PREDAJ, PRI KTOROM MOŽNO ZAMESTNANCOVI NARIADIŤ ALEBO S NÍM DOHODNÚŤ PRÁCU V DŇOCH USTANOVENÝCH ZÁKONOM 1• maloobhodný predaj na čerpacích staniciach s palivami a mazivami
• maloobchodný predaj a výdaj liekov v lekárňach
• maloobchodný predaj na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach
• predaj cestovných lístkov
• predaj suvenírov

§ 95

Na pracoviskách s nočnými zmenami sa začína deň pracovného pokoja hodinou zodpovedajúcou nástupu pracovnej zmeny, ktorá v pracovnom týždni nastupuje podľa rozvrhu zmien ako prvá.

Vysvetlivky

Medzi dni pracovného pokoja patria:
• dni nepretržitého odpočinku v týždni - definuje § 93 ZP. Ide o dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku v jednom pracovnom týždni, ktoré pripadnú na sobotu a nedeľu, prípadne na nedeľu a pondelok. Ak to podmienky prevádzky nedovoľujú, môžu to byť hociktoré dva po sebe idúce voľné dni v jednom týždni.
• Sviatky – delíme ich na štátne sviatky a iné sviatky (tiež dni pracovného pokoja alebo pamätné dni).
V deň pracovného pokoja nesmie zamestnávateľ zamestnancovi nariadiť výkon práce, len v prípadoch, ktoré sú vymenované v §94 ods.3 ZP, a aj to len po prerokovaní so zástupcami zamestnancov. Musí ísť o výnimočné práce, ktoré nie je možné vykonávať v pracovných dňoch.
Príklad:
Vykonanie inventúry vo veľkosklade, bežnej päťdňovej prevádzke: zamestnávateľ určí deň vykonania inventúry na deň pracovného pokoja, napr. na sobotu, pretože inventúrne práce nie je možné vykonávať súbežne s chodom prevádzky. Za prácu v sobotu, t.j. v deň pracovného pokoja, platí zamestnávateľ zamestnancom príplatok k mzde (za prácu nadčas).

V prípade, že je zamestnanec poverený výkonom práce v čase dní pracovného pokoja (či už ide o klasický pracovný čas od pondelka do piatka alebo o pracovný čas na zmeny, t.j. ak dni nepretržitého odpočinku pripadnú na iné dva po sebe idúce dni v týždni) prekročil stanovený týždenný pracovný čas, ide o prácu nadčas. V tom prípade má zamestnanec nárok, okrem mzdových nárokov, aj na mzdové zvýhodnenia vyplývajúce zo ZP podľa toho, či išlo o dni nepretržitého odpočinku alebo o prácu vo sviatok, prípadne ak práca nadčas (t.j. nad rámec týždenného stanoveného času) pripadla v rovnaký deň aj na deň sviatku. Bližšie o tom pojednáva komentár k § 97 ZP.

Prácu vo sviatok môže zamestnávateľ nariadiť zamestnancovi len za rovnakých podmienok ako v prípade práce v dňoch nepretržitého odpočinku, prípadne aj v nepretržitej prevádzke alebo pri strážení objektov zamestnávateľa.

Sviatky:
1.január: Deň vzniku Slovenskej republiky, štátny sviatok
6.január: Zjavenie Pána
Veľký piatok (patrí k Veľkej noci, pohyblivý sviatok)
Veľkonočný pondelok (pohyblivý sviatok)
1.máj: Sviatok práce
8.máj Deň víťazstva nad fašizmom
5.júl: Sviatok svätého Cyrila a Metoda, štátny sviatok
29.august: Výročie Slovenského národného povstania, štátny sviatok
1.september: Deň Ústavy Slovenskej republiky, štátny sviatok
15.september: Sedembolestná Panna Mária
1.november: Sviatok všetkých svätých
17.november: Deň boja za demokraciu, štátny sviatok
24.december: Štedrý večer
25.december: Prvý sviatok vianočný
26.december: Druhý sviatok vianočný

Nové znenie § 94 ZP je doplnené o odsek č.5 vymenúvajúci sviatky, v ktoré nemožno nariadiť ani so zamestnancom dohodnúť prácu, ktorou je predaj konečnému spotrebiteľovi vrátane prác s tým spojených (tými sviatkami je 1.január, Veľkonočná nedeľa, 24.december po 12.hodine a 25. december).

Príklad:
Zamestnanec pracuje v obchodnej sieti s nepretržitou prevádzkou. Dňa 24.decembra po 12.hodine sa prevádzka obchodného domu zatvorí a zamestnanci (napr. pokladníci, predajcovia, dokladači tovaru), ktorí mali v tom čase rozvrhnuté zmeny, nemôžu vykonávať prácu. Vzhľadom na to, že napriek nepretržitej prevádzke s rozvrhnutím práce na zmeny ZP v stanovené sviatky prácu zakazuje, nepretržitá prevádzka bude v tieto dni zatvorená.

Aj v tomto prípade existuje výnimka, a to:
• maloobhodný predaj na čerpacích staniciach
• maloobchodný predaj a výdaj liekov v lekárňach
• maloobchodný predaj na letiskách, v prístavoch, na v ostatných miestach verejnej hromadnej dopravy
• v nemocniciach
• predaj cestovných lístkov
• predaj suvenírov

K § 95 ZP:
Deň pracovného pokoja pre zamestnancov, ktorí pracujú v nočných zmenách, sa začína hodinou zodpovedajúcou nástupu pracovnej zmeny, ktorá v pracovnom týždni nastupuje podľa rozvrhu zmien ako prvá.
T.j.:
Za bežných okolností sa deň pracovného pokoja začína o 0:00 hod a končí sa o 24:00 hod, v prípade dňa pracovného pokoja po nočnej zmene sa deň pracovného pokoja začína ráno 6:00 hod po skončení nočnej zmeny a s nástupom prvej zmeny v rozvrhu zmien. V tomto prípade sa aj práca vo sviatok ráta diferentne.

Príklad:
Dňa 16.novembra pracuje zamestnanec v nočnej zmene, t.j. od 22:00 – 06:00 hod, pričom časť zmeny zamestnanec odpracuje 17.novembra, teda v deň štátneho sviatku. § 95 ZP hovorí o tom, že v prípade nočnej zmeny začiatok dňa pracovného pokoja (a teda aj sviatku) pripadá na začiatok pracovnej zmeny, ktorá podľa rozvrhu zmien v pracovnom týždni začína ako prvá. Preto sa aj začiatok sviatku posúva na túto hodinu, teda nie na 0:00 hod ale na 06:00 hod. Preto zamestnancovi pracujúcemu v nočnej zmene zo 16.11. na 17.11. nepatrí príplatok za prácu vo sviatok. Naopak, ak zamestnanec začne pracovať v nočnej zmene dňa 17.11 o 22:00 hod a skončí dňa 18:11 o 06:00 hod, patrí mu mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok v plnom počte odpracovaných hodín.


Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy