Štrukturálne myslenie

karierny rastkarierny rast

Predstavte si stôl a na ňom veľký neporiadok, rozhádzané papiere a kancelárske pomôcky. Viete, že niekde v tej kope je dokument, ktorý práve potrebujete.

Náhodne sa vám to možno podarí a nájdete ho rýchlo, upratanie a zotriedenie dokumentov vás dovedie k výsledku hľadania s väčšou istotou a ešte si aj uvedomíte, koľko z tých vecí vám zbytočne zaberá miesto na stole a hodíte ich do koša.

Ak si predstavíte podobný neporiadok vo vašej hlave, kde množstvo rôznorodých myšlienok vás vyčerpáva a nedovoľuje sústrediť sa na jednu vec, máte možnosť pristúpiť k podobnému upratovaniu ako na pracovnom stole.

V práci bežne riešite niekoľko úloh naraz a požiadavky sú vysoké na rýchlosť ich splnenia. Preto je nevyhnutné si na úvod dobre uvedomiť koľko času potrebujete na jednotlivé úlohy, aká je ich náročnosť, určiť si postupnosť a harmonogram ich riešenie a tak sa do nich pustiť. Zdanlivo zbytočné plytvanie času na prípravu sa často ukáže ako úspora času, pretože podobne ako pri upratovaní pracovného stola, vytriedite nepodstatné fakty a činnosti a budete sa venovať len podstatným veciam.

Štrukturálne myslenie uplatníte aj pri riešení konkrétnej úlohy napr. tým, že si na úvod spravíte analýzu, z toho navrhnete niekoľko riešení, vyhodnotíte ich výhody a nevýhody a nakoniec sa rozhodnete pre tú najvhodnejšiu verziu.
Viac o téme: Karierny rast
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy