Váš prvý deň v novej práci

karierny rastkarierny rast

Patríte medzi tých, ktorý majú rešpekt a do istej miery aj obavy z nových vecí? Riešite, poprípade onedlho budete riešiť práve obavy z nástupu do nového zamestnania? Už teraz z toho máte žalúdočné problémy?

Netrápte sa. Takéto obavy trápia väčšinu ľudí. Pozrime sa preto na situácie, s ktorými sa môžete stretnúť počas prvých dní v práci a takisto aj na to, ako bude prebiehať váš prvý deň v novom zamestnaní.

Ako môže vyzerať váš prvý deň v novej práci?
Vo väčšine prípadov vás privíta váš nadriadený, ktorý prevedie po firme a predstaví vás nielen kolegom na pracovisku, ale aj ostatným zamestnancom, s ktorými budete prichádzať do styku. Váš nadriadený (prípadne zodpovedný zamestnanec útvaru ľudských zdrojov) vás oboznámi s časovým plánom adaptácie. V niektorých firmách uplatňujú princíp rotácie, pri ktorom nový zamestnanec postupne spoznáva všetky súčasti novej práce, bližšie sa zoznamuje s fungovaním firmy a získava tak všetky potrebné súvislosti, ktoré budú potrebné pri plnení zverených úloh.

Môže sa však stretnúť aj s tým, že firma, pre ktorú ste sa rozhodli pracovať nemá vypracovaný plán adaptácie nových zamestnancov. Hneď v prvý deň nástupu do práce budú od vás požadovať, aby ste vykonávali prácu bez úvodných informácií, potrebných inštrukcií a bez zaškolenia a to za cenu, že budete podávať štandardný výkon. V tom prípade zvážte, či vám táto nová práca stojí za to, aby ste sa tak včas vyhli mnohým nedorozumeniam a nepríjemnostiam.

Nedôvera nových kolegov

Ako nový zamestnanec sa ocitnete v pomerne zložitej situácii. Noví kolegovia sa k vám môžu správať chladne až rezervovane. Stávate sa pre nich cudzím elementom a zdrojom neistoty. Zapadnete do tímu? Boli ste prijatí na miesto ich obľúbeného kolegu? Vidia vo vás konkurenciu? To všetko sa im môže preháňať hlavou. Postupom času, keď sa lepšie spoznáte, táto rezervovanosť a nedôvera pominie sama od seba.

Aby ste sa čo najlepšie zabývali v novej práci a aby si vás nový kolegovia obľúbili ponúkame vám zopár užitočných rád:

  • Správajte sa prirodzene.
    Dôležité je nehrať sa na to kto v skutočnosti nie ste. Aj tak by sa to časom prevalilo.
  • Buďte iniciatívny, ale zároveň aj skromný.
    Nesnažte sa hneď v prvé dni prílišne presadzovať, aby si kolegovia o vás nemysleli, že sa chvascete. Váš čas ešte len príde a vy budete môcť ukázať čo vo vás je. Zároveň však nebuďte pasívny, aby sa nestalo, že vás nikto nezaregistruje.
  • Riaďte sa pravidlami slušného správania.
    Za každú poskytnutú informáciu poďakujte a hlavne nešetrite úsmevom.
  • Neklaďte na seba príliš vysoké požiadavky hneď od začiatku.
    Mohlo by sa stať, že odkryjete všetky svoje esá hneď na začiatku a neskôr by ste mohli sklamať veľké očakávania svojich nadriadených.
  • Zorientujte si vo firemnej kultúre.
    Ide o celý rad pravidiel a hodnôt, ktoré vo firme vládnu. Môžu byť vyslovené i nevyslovené. Všímajte si napr. Štýl jednania kolegov v práci, štýl jednania s obchodnými partnermi, ale aj štýl obliekania.


To, keby sa budete v práci cítiť ako doma, záleží len na vás!
Viac o téme: Karierny rast
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy