Ako zvládnuť nástup do nového zamestnania

pohovorpohovor

Podarilo sa vám nájsť si nové zamestnanie a prvého nastupujete? Asi máte trému z nového a neznámeho, premýšľate o tom, čo si obliecť, ako sa uviesť čo najlepšie, čo všetko treba prvý deň v novej práci vybaviť. Prinášame vám zopár tipov, ako prvý deň zvládnuť bez problémov a bez stresu.

Momentálne máte pred sebou niekoľko povinných formálnych krokov a potom dôležitý prvý deň v novej práci.

Pri nástupe do nového zamestnania budete musieť pravdepodobne absolvovať niekoľko stretnutí s personalistami konkrétneho zamestnávateľa a to jednak ohľadne dohodnutia pracovných podmienok, platu, ohľadne prípravy a podpisu pracovnej zmluvy a taktiež aj ohľadne ďalších potrebných formalít akými sú potvrdenia od predchádzajúceho zamestnávateľa, potvrdenia od lekára, doklady o vzdelaní a podobne.


Pracovná zmluva
Pri nástupe do nového zamestnania je kľúčový podpis pracovnej zmluvy. Na základe pracovnej zmluvy vzniká pracovný pomer, a to dňom, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce. V pracovnej zmluve musia byť uvedené tieto údaje:

  • druh práce, na ktorý je zamestnanec prijatý,
  • miesto výkonu práce,
  • deň nástupu do práce.


Pracovnú zmluvu majú firmy väčšinou pripravenú vopred (podľa vlastného vzoru) a jediným prvkom, ktorý do nej doplnia sú vaše osobné údaje a údaje o platovom zaradení. Napriek tomu je veľmi dôležité, aby ste si pred podpisom pracovnú zmluvu dôkladne preštudovali a opýtali sa na prípadné nejasnosti. Pracovná zmluva musí byť uzatvorená písomne.

 

Skúšobná doba

V pracovnej zmluve možno dohodnúť skúšobnú dobu, ktorá je najviac tri mesiace, a u vedúceho zamestnanca v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu a vedúceho zamestnanca, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti tohto vedúceho zamestnanca, je najviac šesť mesiacov. Skúšobnú dobu nemožno predlžovať (Zákonník práce, paragraf 45).
Počas skúšobnej doby môže dôjsť k ukončeniu pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa aj zamestnanca bez udania dôvodu.

 

Potrebné doklady

Pri nástupe do zamestnania od vás zamestnávateľ bude pravdepodobne vyžadovať aj doklady o vzdelaní (kópia alebo notársky overená kópia diplomu alebo maturitného vysvedčenia, prípadne výučného listu), výpis z registra trestov (musí byť vždy aktuálny - nie starší ako tri mesiace), niektorí zamestnávatelia vyžadujú aj potvrdenie o vstupnom lekárskom vyšetrení, ktoré môže vykonať buď zmluvný lekár daného zamestnávateľa alebo váš osobný lekár.

V každom prípade by ste si na požadované formality mali vyhradiť nejaký čas - všetko sa dá stihnúť aj za jeden deň. Pokiaľ teda náhodou prestupujete z jednej práce do nového zamestnania, odporúčame zobrať si pred nástupom do novej práce aspoň deň až dva dovolenky.

 

Prvý deň v práci

Správne sa uviesť v novom zamestnaní je pre vás veľmi dôležité. Napriek tomu priebeh vášho prvého pracovného dňa z veľkej časti závisí od vášho zamestnávateľa. Vo väčšine prípadov váš prvý pracovný deň prebieha tak, že váš priamy nadriadený vás privíta vo firme, ukáže vám vaše pracovné miesto (kanceláriu, stôl a pod.), predstaví vás všetkým vašim kolegom a ostatným vedúcim pracovníkom, prevedie po spoločnosti a zoznámi s harmonogramom adaptácie (úvodné školenia) a ďalšieho postupu.

Množstvo spoločností má pre nových zamestnancov pripravené úvodné školenia a semináre, no veľa spoločností hodí nového zamestnanca „rovno do vody". V takom prípade sa určite neľakajte, nestresujte - aj to je totiž vynikajúca možnosť, ako dokázať, že ste dobrý a viete si poradiť a presvedčiť zamestnávateľa o tom, že urobil skutočne dobre, keď si vás na danú pozíciu vybral.

Nech je už postup zamestnávateľa akýkoľvek, vy by ste sa mali snažiť pôsobiť v novej pozícii iniciatívne, nadšene, no zároveň primerane skromne. Je dobré, ak si určíte svoje osobné plány na prvé tri mesiace (čo je väčšinou dĺžka skúšobnej doby) a budete sa snažiť tieto plány dodržať. Taktiež sa snažte pôsobiť na svojich nových kolegov čo najprirodzenejšie a priateľsky a hlavne - nezabudnite sa pýtať na všetko nové a na všetko, čo vám nebude stopercentne jasné. Prvé dni v novom zamestnaní na to predsa máte nárok.

Viac o téme: Pohovor
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages“
 
Staršie správy
Staršie správy