Telefonický pohovor môže byť neočakávaný

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

V prípade ak sa o ponúkané miesto uchádza veľmi veľký počet uchádzačov, môže sa personalista rozhodnúť pre telefonický pohovor. Vytriedi tak najlepších uchádzačov, ktorých potom pozve na prijímací pohovor.

Veľkou výhodou telefonického pohovoru je relatívne krátky čas na získanie dostatočného množstva informácií o uchádzačovi. Jedinou zákernosťou telefonického pohovoru je neočakávanosť. Ak však budete na zazvonenie pripravení, máte polovicu úspechu v kapse. Preto je dôležité pripraviť sa na túto alternatívu.

Aké otázky môžete po telefóne očakávať?

Overovacie otázky
Personalista si pri telefonáte overuje údaje uvedené v životopise ako napr. najvyššie dosiahnuté vzdelanie, aký dlhý čas ste pôsobili v predchádzajúcich zamestnaniach a pod. Môže sa opýtať aj na dôvody odchodu z vášho doterajšieho zamestnania.

Osobné otázky
V tomto prípade budú personalistu zaujímať dôvody vášho záujmu o ponúkanú pozíciu. Na túto otázku by ste mali pohotovo reagovať a mali by ste vedieť svoje rozhodnutie obhájiť. Môžete napr. svoje znalosti a skúsenosti porovnať s inzerovanými požiadavkami na kandidáta.

Aby ste po telefóne zanechali čo najlepší dojem musíte zvládnuť nielen obsahovú stránku telefonátu, ale aj formálnu stránku. Personalista nevidí vašu mimiku, gestá, k dispozícii máte jedine svoj hlas.

Preto by ste mali veľkú pozornosť venovať :

• Tempu hovoru a pauzám
Hovorte o niečo pomalšie než máte vo zvyku. Slová či vety, ktoré chcete zdôrazniť, povedzte pomaly. Menej dôležité úseky prednášajte rýchlejšie. Nevyhýbajte sa pauzám, robia slovný prejav zrozumiteľnejším a sú výhodné pre vás aj pre pýtajúceho sa. Vám umožňujú rozmyslieť si obsah toho, čo chcete vyjadriť, pýtajúcemu uľahčia zapisovať si poznámky.

• Používajte spisovnú slovenčinu
Vyhýbajte sa slangovým slová, nárečovým slovám a pod.

• Eliminovať rušivé vplyvy
Mali by ste sa tiež vyhnúť hluku v pozadí a pokiaľ je to možné, buďte v miestnosti sami.

Pokiaľ ste sa vo vašom životopise uviedli aktívnu znalosť cudzieho jazyka je možné, že telefonický rozhovor bude prebiehať práve v ňom. Preto si dávajte pozor na to, aby ste v životopise uvádzali len pravdivé údaje. V opačnom prípade by ste si mohli veľmi uškodiť.

Viac o téme: Pohovor
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
  • Zdroj: Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy