Ako zvládnuť každý pohovor (aj keď nie ste expertom)

Príprava na pracovný pohovor môže byť nervydrásajúca, najmä ak máte pocit, že na danú pozíciu nemáte dostatočné skúsenosti. Ale nebojte sa! So správnym prístupom môžete na pohovore uspieť a zapôsobiť na prijímajúceho manažéra. Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu zažiariť, aj keď sa cítite byť málo kvalifikovaný.

Výskum, výskum, výskum

Pred pohovorom si nájdite čas na preskúmanie spoločnosti a pozície, o ktorú sa uchádzate. Pozrite si ich webové stránky, prečítajte si o ich produktoch alebo službách a pochopte ich poslanie a hodnoty. Tým ukážete osobe, ktorá vedie pohovor, že sa o spoločnosť skutočne zaujímate a že ste venovali čas príprave.

Zdôraznite svoje prenosné zručnosti

To, že nemáte priame skúsenosti v danej oblasti, neznamená, že nie ste kvalifikovaný pre danú prácu. Premýšľajte o zručnostiach, ktoré ste získali v predchádzajúcich zamestnaniach, dobrovoľníckych prácach alebo dokonca koníčkoch a ktoré by mohli byť relevantné pre danú pozíciu. Ak sa napríklad uchádzate o pozíciu v oblasti služieb zákazníkom, ale predtým ste v tejto oblasti nepracovali, zdôraznite svoje komunikačné schopnosti, schopnosť riešiť problémy a schopnosť dobre pracovať pod tlakom.

Precvičte si odpovede

Prejdite si bežné otázky na pohovore a nahlas si precvičte svoje odpovede. To vám pomôže cítiť sa v deň pohovoru istejšie a pripravenejšie. Buďte pripravený hovoriť o konkrétnych príkladoch z vašich predchádzajúcich skúseností, ktoré dokazujú vaše zručnosti a schopnosti, aj keď priamo nesúvisia s prácou, o ktorú sa uchádzate.

Buďte úprimný

Ak sa vás osoba, ktorá vedie pohovor, pýta na konkrétne zručnosti alebo skúsenosti, ktoré nemáte, buďte úprimný. Nehovorte však len: "Nemám také skúsenosti." Ak sa vám to nepozdáva, môžete sa rozhodnúť, že budete mať také skúsenosti. Namiesto toho zdôraznite svoju ochotu učiť sa a nadšenie pre prijímanie nových výziev. Zamestnávatelia ocenia úprimnosť a ochotu rozvíjať sa.

Pýtajte sa

Ku koncu pohovoru sa vás vedúci pohovoru pravdepodobne opýta, či máte nejaké otázky. Je to vaša príležitosť ukázať, že sa zaujímate o spoločnosť a pracovnú pozíciu. Pýtajte sa na firemnú kultúru, možnosti rastu a rozvoja alebo na konkrétne projekty, na ktorých by ste pracovali. Kladením premyslených otázok preukážete svoju zvedavosť a angažovanosť.

Následné kroky

Po pohovore pošlite osobe, ktorá viedla pohovor, ďakovný e-mail, v ktorom vyjadríte svoju vďačnosť za príležitosť zúčastniť sa pohovoru. Zopakujte svoj záujem o pozíciu a stručne uveďte niečo konkrétne z pohovoru, čo vás zaujalo alebo čo vás nadchlo.

Pamätajte, že každý sa pred pohovorom cíti nervózny, najmä ak nie je na danú prácu úplne kvalifikovaný. Ale vďaka príprave, sebadôvere a pozitívnemu prístupu môžete na pracovníka, ktorý vedie pohovor, zapôsobiť a získať prácu, aj keď na papieri nie ste dokonalá voľba. Tak sa do toho pustite a ukážte im, prečo ste na danú prácu najlepší kandidát!

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy