Tri malé triky, ako na pohovore získať zamestnávateľa na svoju stranu

Ísť na pohovor môže byť pre hocikoho podobné, ako vyraziť na ťažkú ​​skúšku. A nie je divu. Mnohokrát sme písali o tom, že na pohovor sa treba pripraviť, aby kandidát uspel. To je pravda. Ale tiež sa hodí využiť pár jednoduchých trikov, ktoré pomôžu získať ľudí na druhej strane stola na vašu stranu.

Oslovujte menom

V niektorých kaviarenských reťazcoch používajú šikovný ťah. Napíšu na téglik, do ktorého pripravujú zákazníkovi nápoj, jeho meno. Má to praktický praktický význam, pretože Mirek dostane svoje kapučíno a Helena dvojité preso. Zároveň si tým ale obchodník získava lojalitu zákazníkov. Možno si to sami ani neuvedomujú, ale väčšine z nich polichotí, keď ich niekto vníma nielen ako zástup v rade, ale ako bytosti, ktoré majú svoje meno.

To možno využiť pri akomkoľvek rokovaní, pohovor nevynímajúc. Môžete to vyskúšať už počas úvodného telefonátu. Keď sa volajúci z firmy predstaví menom, skúste si ho zapamätať. Na pozdrav: „Dobrý deň, pán Skal, tu Vranská z Estavisty,“ môžete rovno opáčiť: „Zdravím vás, pani Vranská.“ Je to maličkosť, ale dámu na druhej strane aparátu to poteší, a pridá vám to pár nenápadných bodíkov navyše. A ak budete počuť neformálne: „Dobrý deň, Aleši, tu Martina Vranská“, bez rozpakov môžete otočiť: „Dobrý deň, Martina“.

Nebojte sa prejaviť emócie

Neznamená to, že sa budete nad každým a nad všetkým vo firme rozplývať blahom. Skôr ide o slová, ktorými svoje odpovede môžete „poľudštiť“. Keď budete hovoriť o tom, čo ste robili, nebojte sa použiť citovo zafarbené výrazy. Napríklad: „Baví ma vyjednávanie so zákazníkmi.“ Alebo: „Mám rád, keď sa k nám ľudia vracajú“. Citovo zafarbené slová pôsobia, že vám na tom, o čom hovoríte, záleží, a že ste v tom citovo angažovaní. Ak je to práca, tým lepšie.

Nevyhýbajte sa týmto slovám, ani keď hovoríte o firme, kam máte nastúpiť. „Na vašej firme sa mi páči , že dáva zamestnancom voľné dni navyše.“ „ Potešilo ma , že sa u vás pracuje na nových strojoch.“ Pozitívne hodnotenie firmy formou citovo zafarbených slov sa bude vášmu partnerovi pri pohovore veľmi dobre počúvať.

Včas zmĺknite

Táto rada platí nielen o reakciách na rôzne otázky. Odpovedajte vecne iba na to, na čo sa pýtajú, a svoje odpovede zbytočne nerozvádzajte. Ak budú chcieť vedieť, čo vás na minulej práci nielen bavilo, ale aj štvalo, nemusíte opáčiť, že novo dosadený úplne neznesiteľný šéf. Síce je to tiež citovo zafarbená odpoveď, ale nie úplne žiaduce. Navyše vedie k ohováraniu minulého zamestnávateľa a tomu je dobré sa vždy vyhnúť. Môžete však povedať, že ste si bohužiaľ nesadli s novo dosadeným nadriadeným. A dosť. Slovko „bohužiaľ“ vyjadruje vaše poľutovanie nad celou situáciou a mlčanie bude dôkazom, že sa k lacnému očierňovaniu neznížite. Nie je vôbec potrebné uvádzať podrobnosti.

Včas zavrieť pusu sa oplatí aj pri vyjednávaní o plate. Na výzvu oznámte čiastku, ktorú by ste si predstavovali, a odmlčte sa. Aj keď nastane trochu trápna chvíľka, pretože z opačnej strany stola niekoľko sekúnd nikto nič nehovorí. Vydržať to a nezačnite svoju cifru obhajovať. Vyzeralo by to, že sami neveríte tomu, že na ňu máte nárok. Svoje argumenty, prečo by ste mali dostať toľko, predložte prípadne až po vyzvaní. Dajte skrátka druhej strane priestor na reakciu.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás. 

 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy