Nájdite stratené sebavedomie a staňte sa na pohovore neprehliadnuteľným

Mať dokonale vyšperkovaný životopis je zaručene dobrým odrazovým mostíkom ako zaujať personalistov a dostať sa do užšieho výberového konania. No práve autentickosť, reč tela, schopnosť predať sa a zanechať dobrý dojem sú atribúty, ktoré vám môžu výrazne napomôcť k získaniu vytúženého zamestnania. Zabudnite na všetky doterajšie pohovory, ktoré nevyšli podľa vašich predstáv a vyťažte zo svojho potenciálu maximum.

Kľúčovú rolu hrá dôkladná príprava

Aj keď sršíte sebavedomím a sebaistotou na všetky strany, nespoliehajte sa na improvizáciu. Doprajte si dostatok času a snažte sa svedomito pripraviť na blížiaci sa pohovor. Zabudnite na teatrálne herecké výkony, nechystáte sa do divadla rolu Hamleta. Naopak, držte sa pri zemi a vsaďte na autentickosť. Zamerajte sa pritom na samotnú podstatu hľadanej pozície. Ak inzerát uvádza, že ideálny kandidát by mal mať vysoké pracovné nasadenie, skvelé komunikačné a organizačné schopnosti, garantujeme vám, že sa vás určite spýtajú na tieto vlastnosti a ich uplatnenie v konkrétnych situáciách.

Otázky, ktoré prekvapia len nepripraveného

Nebudeme si nahovárať, ale vo väčšine prípadov sa pohovor nezaobíde bez starej známej klasiky. Naštudujte si 10 najčastejšie kladených otázok a pokúste sa z rukáva vytiahnuť všetky svoje tromfy.

  • Povedzte nám niečo o sebe.
  • Prečo ste sa rozhodli reagovať na túto pozíciu?
  • Prečo chcete pracovať pre našu spoločnosť?
  • Na aké kariérne úspechy ste najviac hrdý?
  • Prečo ste odišli zo svojho predošlého zamestnania?
  • Prečo by sme si mali vybrať práve vás?
  • Aké sú vaše najväčšie prednosti v porovnaní s ostatnými kandidátmi? Alebo obľúbený variant: Vymenujte nám 3 pozitívne a 3 negatívne vlastnosti.
  • Čo chcete dosiahnuť v rámci ponúkanej pozície?
  • Kde sa vidíte o päť rokov?
  • Chceli by ste sa niečo spýtať vy nás?

Podstatou je dokázať skĺbiť dôležité vlastnosti, vedomosti, skúsenosti a vytvoriť z nich celok, ktorý by zodpovedal charakteru hľadanej pozície a dokázal zaujať personalistu.

Buďte hrdý na svoje úspechy

Nemusíte si vytvárať stovky možných scenárov, ktoré by mohli odznieť na pohovore. Aj zdanlivo nové otázky bývajú často len obmenou existujúcej schémy. Premyslite si v hlave niekoľko príkladov svojich najväčších úspechov, ktoré by sa mohli stať kľúčovými pre hľadanú pozíciu. Nebojte sa pochváliť samých seba a pripravte si krátke ukážky ich využitia na konkrétnych príkladoch z praxe. Podstatou je zanechať silný dojem a presvedčiť potencionálneho zamestnávateľa o svojich kvalitách.

  • Na ktoré zo svojich pracovných úspechov ste pyšný? Prečo? Čo konkrétne sa vám podarilo spraviť?
  • Ktoré vaše vlastnosti a schopnosti najviac oceňujú vaši kolegovia? Môžete uviesť nejaké konkrétne situácie, v ktorých sa tieto vaše vlastnosti a schopnosti prejavili?
  • Spomeniete si na nejaký problém v práci a spôsob ako sa vám ho podarilo prekonať? Čo presne ste spravili a ako to dopadlo?
  • Za čo ste vo vašom zamestnaní získali najväčšie uznanie alebo pochvalu? Čím ste si to zaslúžili?

Plánujte s presnosťou vojenského veliteľa

Pokiaľ patríte medzi typ človeka, ktorého sa dokážu zmocniť obavy, snažte sa vopred eliminovať všetky stresové faktory, na ktoré máte dosah. Nenechávajte si na poslednú chvíľu navonok banálnu vec ako výber vhodného oblečenia na pohovor. Veľa kandidátov si neuvedomuje, že meškanie na pohovor o vás dokáže napovedať viacero skutočností. Dochvíľnosť vypovedá o prístupe k plneniu úloh a k dodržiavaniu termínov. Zistite si, s kým budete mať pohovor. Personálne agentúry a headhunterské spoločnosti vedú komplexnejšie a obšírnejšie pohovory zamerané na preukázanie kompetencií priamo v praxi. Testovanie kandidátov formou assessment centra je už v dnešnej dobe bežnou súčasťou výberového procesu.

Snažte sa ukázať v najlepšom svetle

Niektorí odborníci vravia, že pri pohovore by ste mali byť sami sebou. Pravdou však je, že by ste sa mali usilovať ukázať svoje „lepšie ja“. Je prirodzené, že k svojmu nadriadenému sa správate inak ako k svojim spolupracovníkom, priateľom alebo rodičom. Preto sa snažte vyznieť na pohovore profesionálne a príjemne. Prvý dojem je zásadný, môže vám výrazne pomôcť k získaniu zamestnania alebo naopak pochovať všetky šance na úspech.   

„Jediní ľudia, ktorí nakoniec neuspejú sú tí, ktorí sa o nič nepokúsia.“ David Viscott

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Pohovor Úspech Sebavedomie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy