5 varovných signálov, ktoré si treba všimnúť pred prijatím pracovnej ponuky

Niekedy môže byť veľmi náročné zistiť, ako spoločnosť skutočne funguje, kým ju nevidíte zvnútra. Do určitej miery musíte dôverovať svojim inštinktom. Môžete si tiež dávať pozor na určité otázky alebo poznámky počas náborového procesu, ktoré môžu byť príznakom toxického pracoviska. Vo všeobecnosti je lepšie dbať na varovné signály a ponuku odmietnuť, ako skončiť v prostredí, ktoré vás robí nešťastnými. V tomto článku si povieme, ako sa vyhnúť práci v nesprávnej spoločnosti vďaka tzv. red flags.

V poslednej dobe si uchádzači o zamestnanie všimli v pracovných ponukách určité frázy, ktoré ich skôr odradili, ako napríklad požiadavky na zvládanie stresu, prácu v dynamickom (rýchlom) tempe a dôraz na výkon pod tlakom. Ako významný varovný signál bola identifikovaná vysoká fluktuácia, ktorá naznačovala, že zamestnanci nemajú tendenciu zostať v organizácii dlhšie ako rok. naopak, nízka fluktuácia sa považovala za pozitívny znak. Aké sú teda ďalšie varovné signály?

Označovanie spolupracovníkov za rodinu

Jedným z najčastejších varovných signálov, ktoré zamestnanci uvádzali, bolo používanie slova "rodina" na označenie tímu. Marketingový manažér poznamenal: "Vždy, keď počujem slovo 'rodina' na opis práce, doslova sa zhrozím," zatiaľ čo iný komentátor dodal: "Ak niekedy počujem toto slovo vyslovené v kancelárii, okamžite sa balím."

Napríklad spoločnosť Netflix sa pri opise svojej firemnej kultúry výslovne vyhýba pojmu "rodina": "Vzorom nám je profesionálny športový tím, nie rodina. Rodina je o bezpodmienečnej láske. Tím snov je o tom, že sa snažíte byť čo najlepším spoluhráčom, intenzívne sa staráte o svoj tím a viete, že v ňom nemusíte byť navždy."

Spájanie dlhšej pracovnej doby s vášňou

Ďalšia fráza, na ktorú si treba dať pozor: "Pracujeme dlho nie preto, že musíme, ale preto, že milujeme to, čo robíme." Práca by nemala pohltiť váš život a dobrý zamestnávateľ by nemal stotožňovať nadmerný počet hodín s vašou láskou - alebo nedostatkom lásky - k vašej práci. 

Ak pracujete v zamestnaní, v ktorom sa od vás vyžaduje, aby ste boli neustále 'na príjme', či už ste na dovolenke, beriete si sick day alebo je to len po pracovnej dobe, možno by ste si mali dvakrát skontrolovať, koľko času práci vlastne venujete. Ste zamestnanec, ale to neznamená, že musíte buž pripútaný k pracovnému stolu alebo na zavolanie.

Neochota vyjednávať

Vyjednávanie o odmene je súčasťou procesu prijímania nových zamestnancov. Každá spoločnosť, ktorá si váži svojich zamestnancov, by to mala pochopiť. Jeden z komentátorov na portáli LinkedIn sa však ozval s týmto varovným signálom: "Keď som sa snažil vyjednávať o plate a náborový manažér mi povedal, že skúsenosti sú dôležitejšie ako plat." 

Ďalšou červenou vlajkou je inzerovanie "konkurencieschopného platu" alebo "veľkorysého balíka výhod" bez toho, aby spoločnosť uverejnila, o akú sumu alebo výhody sa jedná. Ak spoločnosť nie je ochotná poskytnúť podrobnosti o firemných benefitov a príplatkoch, možno to nie je miesto pre vás.

Kladenie irelevantných otázok

Otázky, ktoré padnú počas pohovoru, vám môžu o osobe, ktorá vedie pohovor, povedať toľko, koľko jej môžu povedať vaše odpovede. 

Jeden používateľ služby zamestnanec sa sťažoval na to, že mu vedúci pohovoru počas pohovoru kládol len povrchné otázky.  "Nerád by som pracoval pre niekoho, kto by mi zaberal čas otázkami, akú farbu by som si vybral a prečo. Radšej by som pracoval na mieste, kde sa kladú dobre premyslené otázky typu pracovný výkon/správanie na pracovisku." Ďalší uchádzač dodal: "Ak sa so mnou nedokážete polointelektuálne rozprávať ani hodinu, neviem si predstaviť, ako bude vyzerať mojich 40 hodín týždenne."

Nastúpte kľudne už zajtra

Ak vám náborový manažér ponúkne prácu na mieste, pravdepodobne je až príliš zúfalý z toho, že chce obsadiť danú pozíciu. Podobne, ak vám spoločnosť nedovolí zvážiť pracovnú ponuku zo dňa na deň, mali by ste sa obávať, aké bude pracovné prostredie.

Ako interpretovať varovné signály

Jeden zlý pohovor by vás nemal od spoločnosti odradiť, ale nemali by ste červené vlajočky ani ignorovať. Preštudujete online recenzie a využite sieť priateľov a rodiny, aby ste zistili, čo ďalšie sa môžete dozvedieť o firemnej kultúre a budúcom tíme. Je tu vysoká miera odchodov? Vychádzajú z firmy neustále informácie o neprofesionálnom správaní?

Čo nechcete, je zlé riadenie, ktoré negatívne ovplyvňuje váš kariérny rast. To, čo chcete, je miesto, kde môžete budovať svoj ľudský sociálny a reputačný kapitál. Veľmi prísna verzia je: Chystá sa táto organizácia rozpadnúť, kým tam budem? A bude sa rozpadať tak veľmi, že si ju už nebudem môcť uviesť do životopisu?"

Ak nehrozí poškodenie reputácie a ak sa na danej pozícii nevidíte dlhodobo - ale veríte, že by mohla slúžiť ako odrazový mostík k vašim dlhodobým kariérnym cieľom - červené vlajky nemusia byť také vážne. V takejto situácii sa rozhodnite, či v organizácii existujú manažéri, od ktorých by ste sa chceli učiť, alebo skúsenosti, ktoré by pre vás mohli byť cenné vo vašej ďalšej funkcii. Ak je odpoveď kladná, oplatí sa nad ponukou pouvažovať.

Ako sa vyrovnať s toxickým správaním na pracovisku

Vyhnúť sa toxickému pracovisku nie je len otázkou náležitej starostlivosti. Po nástupe do organizácie sa môžu nanovo definovať priority alebo sa môže zmeniť váš tím či manažér. 

Ak sa ocitnete na toxickom pracovisku, skúste si najprv s nadriadeným prediskutovať hranice. Ak problémy pretrvávajú, posuňte svoje obavy na oddelenie ľudských zdrojov. A keď je situácia neudržateľná, je v poriadku nájsť si inú pozíciu. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 

Viac o téme: Pohovor Zamestnanci Varovné signály
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, Glassdoor.com
 
Staršie správy
Staršie správy