Návod, ako odpovedať na nevhodné otázky na pohovore

Na nevhodné otázky personalistu alebo manažéra odpovedajte pokojným hlasom.Na nevhodné otázky personalistu alebo manažéra odpovedajte pokojným hlasom. Zdroj: photl.com

Máte za sebou už niekoľko pracovných pohovorov. Ste maximálne pripravení. Viete, ako máte odpovedať na štandardne kladené otázky typu, aké sú vaše slabé a silné stránky. Avšak na čo určite nebudete pripravení, sú neštandardné otázky.

Môžete byť osoba, ktorá má nad 50 rokov, alebo máte na tele nápadné tetovanie. Na pohovor ste možno prišli rovno od kaderníčky alebo pozornosť pútate nápadným oblečením. A potom to príde. Na pracovnom pohovore dostanete od personalistu alebo manažéra takéto otázky:

  • Koľko rokov vám chýba do dôchodku?
  • Kedy plánujete založenie rodiny?
  • V ktorej krajine by ste chceli bývať?
  • Ste inak orientovaní?
  • Akého ste vierovyznania?
  • Trpíte nejakým neurotickým alebo degeneračným ochorením?

Takéto nevhodné otázky vám žiaden skúsený personalista alebo manažér nemôže položiť. Otázky, ktoré smerujú k témam rodina, vek, sexuálna orientácia alebo náboženstvo sú považované za neprípustné otázky. Preto je aj veľmi dôležité, aby pracovné pohovory viedli skúsení a zrelí personalisti, ktoré vám takéto otázky nemôžu položiť.

Ako však odpovedať, ak dostanete jednu z nelegálnych otázok?

  1. Odpovedajte položením vlastnej otázky

    „To je zaujímavá otázka.“

    „Ešte nikdy som na pracovnom pohovore nedostal podobnú otázku.“

    „Môžete mi povedať, prečo chcete poznať odpoveď na túto otázku?“

    „Rád vám zodpoviem na vašu otázku. Môžete mi ale objasniť, ako vaša otázka súvisí s danou pracovnou pozíciou?“

    Takýmto svojským spôsobom môžete na personalistu pôsobiť drzým dojmom. Ak sa od personalistu dozviete zámer položenej otázky, podľa toho zvoľte aj vašu odpoveď.

     
  2. Slušne odmietnite odpovedať na otázku

    „Koľko máte detí?“

    „Kto sa bude starať o deti, keď budete v práci?“

    „Ako často zvyknete chodiť na dovolenku?“


    Jednou z príčin, prečo na pohovore môžete dostať otázky tohto typu je napríklad vysokú absencia zamestnancov v spoločnosti, kvôli starostlivosti o deti. Vaša odpoveď však môže znieť takto:

    „Môj rodinný život nie je prekážkou k svedomitému vykonávaniu pracovných úloh.“

Či si už vyberiete jednu z dvoch možných odpovedí, alebo odpoviete vlastným spôsobom, vždy prevezmite kontrolu nad celou situáciou. Odpovedajte s pokojným hlasom a rozumne. Nenechajte sa rozladiť podobnými otázkami, ale koncentrujte sa na najlepšiu prezentáciu vašich schopností, skúseností a pracovných úspechov.

Prácu potrebuje (skoro) každý človek. Aj keď je na Slovensku štandardom, že ľudia berú hneď prvú pracovnú pozíciu, ktorá sa im ponúka. Sú zaťažení splácaním povinných mesačných splátok, či zabezpečením stravy pre rodinu. Avšak namieste je položiť si otázku: „Je toto firma, v ktorej vydržím pracovať minimálne rok? Aké komplikácie má môžu postretnúť po týchto nevhodne položených otázkach? Budem dostávať načas plat za vykonanú prácu?“

Veľa šťastia na pohovore!

Viac o téme: Interview Pracovný Pohovor Nelegálne Nevhodné Otázky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy