10 otázok, ktoré by ste sa mali opýtať personalistu na pohovore

Kladenie otázok vám možňuje riadiť rozhovor do oblastí, v ktorých sa chcete ukázať len v tom pozitívnom svetle.Kladenie otázok vám možňuje riadiť rozhovor do oblastí, v ktorých sa chcete ukázať len v tom pozitívnom svetle. Zdroj: photl.com

Pýtajte sa otázky, ale nebombardujte jednu po druhej personalistu. Ak kladiete otázky, vytvoríte si lepšiu predstavu o pracovnom mieste, ako aj o spoločnosti.

Kúpili ste si nový kostým alebo oblek na váš dohodnutý pohovor? Životopis ste si taktiež upravili do bezchybnej podoby? Na to, aby ste boli úspešný na pohovore potrebuje, aby vám všetko bezchybne zapadlo do vašej skladačky. Posledným krokom je úspešne zvládnuť interview s personalistom.

Ako to však spraviť, aby ste spravili úspešný ťah? Skúste klásť personalistovi otázky. Okrem preukazovaniu záujmu o pozíciu v spoločnosti, kladenie otázok vám dáva aktívnu pozíciu a umožňuje riadiť rozhovor do oblastí, v ktorých sa chcete ukázať len v tom pozitívnom svetle.

Skúste zaujať týmito otázkami:

  1. Umožňuje táto pozícia možnosť ďalšieho rastu v spoločnosti?
  • Personalistovi ukazujete váš dlhodobý záujem o zotrvanie v spoločnosti a zároveň, že máte záujem rozvíjať v nej vašu profesijnú budúcnosť. Neberiete firmu iba v rovine zamestnávateľa, ktorý vám platí šeky, ale pracovnú pozíciu beriete ako víziu do budúcnosti.
  1. Myslíte si, že by som mohol/mohla byť prínosom pre vašu spoločnosť?
  • Ak vám personalista ukáže dôvody, pre ktoré by ste mohli byť prínosom pre spoločnosť, dáva vám taktiež dobrú možnosť, aby ste sa dozvedeli o svojich kvalitách a tie mohli prezentovať pred ďalšími potenciálnymi zamestnávateľmi.
  1. Aké sú moje pracovné povinnosti?
  • Je vždy dobré, aby ste si potvrdili, aké budú vaše skutočné povinnosti. Horšie by ste mohli skončiť, ak by ste sa po prijatí postupne dozvedali o ďalších pracovných aktivitách.
  1. Aký bude môj prvý projekt, aby by sme sa dohodli  na spolupráci?
  • Odpoveď na túto otázku vám dá konkrétnu predstavu o tom, čo môžete očakávať prvý deň po príchode do nového zamestnania.
  1. Kto je zodpovedný za moje prijatie v prípade dohody?
  • Ak sa opýtate túto otázku personalistu, odpoveď na ňu vám dá jasnú predstavu o tom, kto bude vašim nadriadeným a komu sa budete zodpovedať za pridelené úlohy. Môže to byť váš manažér, vedúci oddelenia alebo projektový manažér.
  1. Zabezpečuje spoločnosť vzdelávanie a e-learningové  kurzy v spoločnosti?
  • Táto otázka ukazuje vašu ochotu učiť sa nové veci a chopiť sa novej iniciatívy. Schopnosť prispôsobiť sa je v dnešnom meniacom sa hospodárstve veľmi dôležité. Taktiež je to kľúčom k udržaniu zamestnania v organizácii.
  1. Aká je firemná kultúra?
  • Táto otázka odhalí „nehmotnú investíciu“ v spoločnosti, ktorá nemá nič spoločné s vašou praxou a vzdelaním. Ak ku svojej práci potrebujete tiché a pokojné prostredie, určite vám k produktivite práce neprospeje, ak vaši kolegovia sú poháňaní hlučnou hudbou z reproduktora alebo štvornohým miláčikom, ktorý pobehuje okolo stolov.
  1. Prečo ste si vybrali prácu v tejto spoločnosti?
  • Ak sa dozviete reálne dôvody, pre ktoré si personalista vybral prácu v danej spoločnosti, určite vám vnesie pohľad do silných stránok a ďalších pracovných príležitostí v spoločnosti.
  1. Kedy rozhodnete o prijatí uchádzača?
  • Keď sa dozviete termín rozhodnutia, pomôže vám to lepšie naplánovať si ďalšie aktivity, ktoré sa týkajú vašich ďalších vyhliadok o zamestnanie do budúcnosti.
  1. Môžem vás kontaktovať v prípade ďalších otázok?
  • Pri každom pracovnom pohovore je dobré ukončiť rozhovor s touto otázkou. Tým si udržujete otvorené dvere pre ďalšiu komunikáciu.

Dávajte si však pozor na vašu aktivitu počas rozhovoru s personalistom. V prvom rade prenechajte iniciatívu na personalistovi a potom môžete klásť vaše otázky. Vaša angažovanosť pri pracovnom interview však závisí aj od pozície, na ktorú sa uchádzate.

Želáme vám veľa úspechov.

Viac o téme: Rozhovor Interview Pohovor Otázky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: CareerBuilder.co.uk; red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy