3 rozhodujúce otázky personalistu pri pohovore

Pri pracovnom pohovore musíte zaujať po viacerých stránkach.Pri pracovnom pohovore musíte zaujať po viacerých stránkach. Zdroj: photl.com

Poznajte vaše silné stránky a na pracovnom pohovore upozornite na ne. Personalistu však zaujímavú aj ďalšie faktory, medzi ktoré patrí aj váš emocionálny kvocient.

Tí, ktorí sa chystajú na pracovný pohovor to môžu považovať za nepríjemný okamih dňa. Je to situácia, od ktorej závisí ich ďalšie pracovné smerovanie. Nepríjemný na celej situácií môže byť fakt, že personalista vás „vypočúva“. Ak aj situácia môže vyzerať napätá, stačí, ak si predstavíte, že táto osoba má iba jeden cieľ, kladie otázky, aby identifikovala vhodného kandidáta. Hľadá správnu osobu s preukázateľnou kapacitou na dosahovanie výsledkov pre spoločnosť.

Dajte zamestnávateľovi čo chce a staňte sa kandidát, ktorého hľadajú. Stačí, keď zažiarite. Poznajte svoje silné stránky a na pracovnom pohovore na ne upozornite. Dôležitým faktom zostáva, aby vaše silné stránky korešpondovali s požiadavkami na danú pozíciu.

V deň pracovného pohovoru prezentujte sami seba ako správneho kandidáta s potrebnými zručnosťami a temperamentom, vhodnými pre danú pozíciu. Vaša dôvera, entuziazmus, vedomosti a porozumenie by mali iba potvrdzovať to, čo od vás očakáva personalista. Svojou rečou ho musíte presvedčiť o tom, že bolo nielen správne vás zavolať na interview, ale aj ponúknuť vám prácu, je to správne rozhodnutie.

Pri pracovných pohovoroch sa personalisti zameriavajú na tri hlavné oblasti:

  1. Chceme s vami spolupracovať?
    Ak sa rozhodnete vstúpiť pripravený na pohovor a začať vymenovávať vaše pracovné skúsenosti a zručnosti, zastavte sa. Personalista už pozná vaše zručnosti, preto si vás vybral na pracovný pohovor. Dôvodom, pre ktorý sa s vami stretáva je, aby vedel odhadnúť vaše osobnostné kvality a či budete vedieť vhodným spôsobom využiť všetky zručnosti, ktoré ste uviedli v životopise. Atribúty ako vynaliezavosť, iniciatíva, tvorivosť, schopnosť napredovať a integrita sú všetko znaky, ktoré vás odlíšia od ostatných kvalifikovaných kandidátov.

  2. Začleníte sa do tímu?
    Firemné pracovisko je neustále rastúce „prostredie“. Preto recruiteri vyberajú ľudí, o ktorých si myslia, že zapadnú do tímu medzi ostatných kolegov. Tento fakt môže byť napríklad problém napríklad pre tých, ktorí boli zvyknutí pracovať na svojom vlastnom biznise dlhé roky. Oveľa dôležitejším faktorom sú vaše individuálne silné stránky, vďaka ktorým zapadnete do tímu.

  3. Aké je vaše EQ?
    Recruiter sa pravdepodobne menej zaujíma o váš inteligenčný kvocient ako o emocionálny kvocient. Môžete mať vysoký stupeň IQ ale  stále vám môže chýbať empatia. Zamestnávatelia sa stále učia, že inteligencia kandidáta nie je vždy potrebným atribútov pre zamestnávateľa, pokiaľ má ísť na úkor zdravého rozumu. Ak budete chcieť urobiť dojem na zamestnávateľa, musíte počas pohovoru preukázať, že ste premýšľavý a kolegiálny spolupracovník s pocitom osobnej zodpovednosti.

Viac o téme: Interview Pohovor Osobný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: wetfeet.com; ami, Foto: Phot.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy