Len titul neznamená, že vás čaká bohatstvo a sláva: Musíte tiež niečo predviesť

Sú takí, čo sa dôsledne predstavujú ako doktor Novák alebo inžinier Omáčka, svoj vysokoškolský titul starostlivo vypisujú na zvonček aj svadobné oznámenia. A takí, o ktorých dosiahnutom vzdelaní sa nedozviete, ak sa nespýtate. U všetkých ale platí, že pokiaľ niečo dokázali, získaný titul bol len jedným z mnohých predpokladov ich úspechu a najskôr nie tým najzásadnejším.

Môžete mať niekoľko pôsobivých skratiek za menom aj pred ním, a napriek tomu byť chudobný ako kostolná myš. A samozrejme aj naopak.

Ako dôkaz, že žiarivá kariéra na žiadnom diplome nestojí ani s ním nepadá, ľahko poslúži napríklad Bill Gates, ktorý štúdia na univerzite nedokončil, alebo Steve Jobs, ktorý sa svojím systematickým vzdelávaním udrel dokonca už na strednej škole.

Medici a tí druhí
Samozrejme – pracovať ako lekár by ste bez štúdií medicíny určite nemohli, podobne by vám nedovolili zastávať pozíciu sudcu bez právnického vzdelania. Popri týchto špecifických odboroch je ale rad tých, ktoré svojich absolventov k žiadnej profesii priamo nepredurčujú ani nezaväzujú. A nie je nič výnimočné, že sa študent politológie po škole venuje marketingu, ekonóm napríklad herectvu, nakoniec aj spomínaný lekár či právnik môže nájsť uplatnenie napríklad v médiách alebo cestovnom ruchu.

Má to zmysel?
Z uvedeného sa môže zdať, že pokiaľ práve nechcete byť neurochirurgom, predsedom Najvyššieho súdu alebo stavať mestá, sú univerzitné štúdiá strateným časom, teda aspoň v ceste za kariérou. To je ale omyl.

Podľa personalistov má vysokoškolský titul všeobecne uplatnenie v štátnej správe – školstve, zdravotníctve, výskume av štátnych úradoch. V komerčnom sektore má síce váhu menšiu, ale aj tam je v mnohých situáciách nutný či vítaný.

Skutočná cena titulu
O tom, že vysokoškolské vzdelanie všeobecne svedčí o určitých kvalitách, vypovedá aj fakt, že si ich kladie mnoho firiem pri hľadaní zamestnancov ako požiadavka, a to bez ohľadu na zameranie štúdia. V čom teda spočíva skutočná cena titulu?

Pre zamestnávateľov znamenajú vysokoškoláci niekoľko prínosov. Najmä odborné znalosti, ďalej analytické a kritické myslenie, pretože sa pri štúdiu učia pracovať s informáciami, analyzovať dáta a prezentovať výsledky. A tiež komunikačné schopnosti – vysokoškolské vzdelanie často rozvíja schopnosť písania, prezentácie a komunikácie, študenti pri ňom diskutujú a spolupracujú v tímoch. Predpokladané sú aj organizačné zručnosti, pretože štúdium vyžaduje plánovanie a dodržiavanie termínov.

Vysokoškolské vzdelanie je spravidla aj zárukou, že je človek schopný pracovať s veľkými objemami dát, pochopiť podstatu zložitých problémov, hľadať a nachádzať aj nevšedné riešenia a tiež učiť sa.

Váha alma mater?
V súčasnosti už sa stierajú rozdiely medzi úrovňou súkromných a štátnych vysokých a vyšších odborných škôl, ktoré boli v minulosti hocikedy značné. Kvalita jednotlivých absolventov sa líši skôr od konkrétnej vzdelávacej inštitúcie.

Súkromné ​​vysoké a vyššie odborné školy sa často špecializujú na konkrétne odbory alebo programy, štátne vysoké školy majú obvykle širší záber. Rozdiely môžu byť v objeme štúdia a jeho náročnosti, ale aj v možnostiach networkingu a kontaktu s ďalšími študentmi, účasti na projektoch a praxách, možnostiach študovať v zahraničí alebo publikovať.

Akú farbu má váš diplom
Ide vám štúdium na vysokej či vyššej odbornej škole ako psovi pastva a budete radi, keď sa dopachtíte za cieľovú pásku? Radšej by ste sa nechválili tým, ako prebiehali štátnice? Zbytočne sa nepodceňujte. Aj keď ste nepatrili k premiantom, stále máte pre trh práce vítané vlastnosti, a to vytrvalosť a schopnosť dotiahnuť veci do konca, čeliť problémom a nevzdávať sa. História sa nepýta a vysvedčením sa nikde chváliť nemusíte... Na druhú stranu, ak ste absolvovali s vyznamenaním, nebuďte zbytočne skromní, na pracovnom trhu ide o cennú devízu.

Takzvaný červený diplom môže mať pozitívny vplyv na získanie zamestnania napríklad v právnom odbore, pretože u jeho držiteľa možno predpokladať vyššiu úroveň znalostí a analytických zručností, ktoré sa v právnickom tíme hodia. Aj v oblasti medicíny a zdravotníctva môže vyznamenanie signalizovať vysokú úroveň výkonu. Vo finančníctve a bankovníctve potom schopnosti v odboroch matematiky, štatistiky, analýzy dát alebo finančného modelovania,

Vyššie vzdelanie = vyššia mzda?
Záver je jasný – personalisti aj zamestnávatelia sú si kvalít vysokoškolákov dobre vedomí. Znovu je však nutné zopakovať, že vyššie vzdelanie automaticky neznamená väčší úspech a ani vyšší plat, čo býva mylná predstava najmä čerstvých absolventov.

Tí sú plní ideálov a myslia si, že môžu robiť čokoľvek aj bez potrebných znalostí a skúseností. Sú často sebavedomí a cítia stále silnejšiu pozíciu a postavenie na trhu práce. Ich nároky na mzdy a podmienky spolupráce sa zvyšujú, ponúkajú aj očakávajú flexibilitu. Podstatná je pre nich výška mzdy, benefity často vnímajú ako samozrejmosť. Sú dynamickí, neboja sa povedať nahlas, čo sa im nepáči, a očakávajú, že nastúpia do prepracovaného systému.

Štúdium pri práci alebo nabrať iný smer
Možno ste už v minulosti vyštudovali odbor, ktorý je na úbyte, možno sa po rokoch právničiny cítite vyhorení... Niekedy skrátka môže nastať čas zmeniť smer. Nebojte sa, nebudete prví ani poslední.

To sa samozrejme môže stať kedykoľvek počas kariéry. V súčasnosti možno pozorovať napríklad rekvalifikáciu smerom k IT pozíciám, kde je po ľuďoch obrovský dopyt.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás. 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: idnes.cz, Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy