Čo všetko môže byť v novej práci lepšie? Nielen plat, ale aj stroje, plánovanie smien alebo obedy

Kto by nechcel lepší plat. V dnešnej dobe, keď sa všetko zdražuje, asi každý. Za situácie, kedy nástupné mzdy rastú rýchlejším tempom ako platy existujúcich zamestnancov, by bol hriech sa po inom mieste aspoň tu a tam nepozerať. Pritom je dobré mať na pamäti, že v novej práci môže byť lepších oveľa viac vecí. Ktoré treba?

Šéf
Aký bude nadriadený, sa pri jednom stretnutí zle odhaduje. Aj tak si ale možno o budúcom šéfovi počas pohovoru urobiť aspoň rámcovú predstavu. Na vedúcom totiž veľmi záleží. Rozhoduje nielen o rozdeľovaní úloh, odmeňovaní alebo povyšovaní, ale nastavuje aj úroveň komunikácie a má zásadný vplyv na vzťahy v tíme.

Skúste sa šéfa na pohovore opýtať napríklad na to, čo ho na jeho práci baví a čo najviac oceňuje na firme, kam by ste mali nastúpiť. Ak je vám potenciálny nadriadený sympatický, odpovedá na vaše otázky tak, že tomu rozumiete, alebo má podobný zmysel pre humor, je pravdepodobné, že si s ním alebo s ňou sadnete aj po pracovnej stránke. A tiež s kolegami, ktorých si taký človek vybral.

Modernejšie stroje a vybavenie
Chcete robiť na starých, vyslúžilých mašinách, ktoré sa čo chvíľu pokazia, alebo by ste radšej pracovali na moderných prístrojoch, ktoré oddrú veľa činností za vás? V druhom prípade možno bude potrebné zaškolenie, ale to firmy, ktoré dnes potrebujú pracovníkov ako soľ, nováčikom často rady zaistia. A vedieť používať najnovšie technológie v odbore je strategické aj do budúcna, až budete raz opäť meniť miesto. Preto sa aj o to pri hľadaní nového miesta zaujímajte.

Plánovanie smien
Sú prevádzky, kde zamestnanci musia chodiť na smeny podľa harmonogramu, ktorý im určí šéf. Avšak niekde samotná prevádzka alebo lepšie organizácie práce dovoľujú, aby si mohli zamestnanci sami smeny plánovať, a to napríklad týždne alebo mesiace dopredu. Mať túto možnosť je veľký benefit, najmä ak človek robí pri práci aj niečo ďalšie – stará sa o rodinu, chodí na večerné kurzy alebo trénuje starší dorast.

Chutnejšie jedlo
Nie je to najdôležitejšia vec na svete, ale môže nám spríjemniť deň. Ak v jedálni, kam chodíte na jedlo, zle varí, dokáže to človeka poriadne otráviť. Teda na duchu, pokiaľ aj na tele, je niečo naozaj zle. V každom prípade je mizerné jedlo ďalším dielom do skladačky, kvôli ktorej opustiť prácu, pokiaľ v nej nie ste ani inak spokojní. Ak u iného zamestnávateľa varí lepšie, majú napríklad na výber viac jedál, šaláty nevyzerajú, ako by tu stáli od minulých Vianoc, a káva konečne chutí ako káva, je to ďalší stimul na zmenu miesta.

Lepšie pracovné odevy
Pri nástupe ste dostali len dva oprané mundúry, ktoré musíte teda tiež často prať. Zamestnávateľ vám však nechce nové prideliť, alebo dodá oblečenie v ešte žalostnejšom stave. Pritom inde dávajú pracovných oblekov dostatok a ešte ich pravidelne bijú za vás. Nevyhovujúce oblečenie je položkou, kvôli ktorej sa svet nezbúra, ale rozhodne vám kvôli nej nebude v práci lepšie. Takže prejsť niekam, kde sa budete v pracovnom cítiť ako človek, dáva zmysel.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás. 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy