5 krokov, ako sa pripraviť na život a prácu v zahraničí

Hľadanie práce v cudzine nie je hračka. Hľadanie práce v cudzine nie je hračka. Zdroj: thinkstock.com

Hľadanie práce v cudzine nie je hračka. Ak ju však získate, bude pre vás veľkým prínosom. Zo začiatku sa obrňte veľkou dávkou trpezlivosti, buďte flexibilní a nestrácajte zmysel pre humor. Iba tak sa vám bude ľahšie prežívať realita v novom prostredí. My vám pomôžeme pripraviť sa na nový trh práce.

Podľa posledných údajov Štatistického úradu sa v závere minulého roka zvýšil počet Slovákov, ktorí sa rozhodli hľadať prácu v zahraničí. Počet migrujúcich bol 136 200, medzi nimi prevládali pracujúci v stavebníctve a v priemysle. Najčastejšie pritom odchádzali za prácou do RakúskaČeska.

Hľadanie práce v zahraničí nie je o nič ľahšie ako hľadanie práce na Slovensku. Je možné, že pracovný trh v zahraničí vzhľadom na veľkosť trhu ponúka viac pracovných príležitostí, avšak existuje tu zároveň aj väčšia konkurencia medzi kandidátmi na jednotlivé pracovné pozície. Vopred si zvážte, či vycestujete do zahraničia a budete si hľadať prácu z nového pôsobiska, alebo s hľadaním začnete už na Slovensku. Spočítajte si tiež, aké by ste mali náklady na bývanie v zahraničí a aké máte doma. Koľko vás bude stáť letenka v prípade, že vycestujete na pracovné pohovory?

Každá skúsenosť v zahraničí je určite prínosom a my vám prinášame návod, ako sa na ňu čo najlepšie pripraviť:

  1. Vyberte si blízku krajinu
    V prvom rade si musíte stanoviť, aká je vaša vysnívaná krajina na život a prácu. Vopred si zistite čo najviac informácií o nezamestnanosti v krajine, politickej a ekonomickej situácii a kultúre v krajine. Následne zistite, či sú potrebné pracovné povolenia alebo víza do krajiny a či spĺňate požiadavky na jazykové znalosti. Najrozšírenejšími jazykmi, ktorými sa dorozumiete v práci na celom svete, je angličtina, francúzština a španielčina. Všetko však závisí od regiónu a odboru, v ktorom chcete pôsobiť.
  2. Nájdite si vhodných zamestnávateľov v odbore
    Zistite si, ktoré väčšie spoločnosti pôsobia vo vašom odbore v krajine, v ktorej túžite pracovať. Je vaše získané vzdelanie postačujúce v týchto spoločnostiach? Aké je požadované vzdelanie, prípadne, aké certifikáty budete musieť doložiť budúcemu zamestnávateľovi? V zálohe majte pripravené aj menšie spoločnosti, ktoré by ste chceli osloviť na prácu. Práve tie sa totiž ťažšie dostávajú k talentovaným uchádzačom.
  3. Obráťte sa na personálne agentúry
    Ak máte za sebou už prvé dva kroky, ste oboznámení s trhom práce a s možnosťami práce vo veľkých spoločnostiach, oslovte aj zahraničné personálne agentúry, aby ste získali viac možností na prácu. Vždy je lepšie, keď si z pracovných ponúk môžete vyberať a jednotlivé ponuky porovnávať.
  4. Networkingujte
    Pri hľadaní práce máte ešte jednu možnosť. Ak sa chcete dopracovať k zaujímavej ponuke v zahraničí, môžete využiť napríklad sociálne siete. V prvom rade by ste mali mať svoj životopis zavesený na sociálnej sieti LinkedIn, samozrejme, v anglickom jazyku. Bude vám slúžiť ako vaša online vizitka, vďaka ktorej vás personalisti alebo spoločnosti môžu priamo oslovovať. Vy sa však tiež môžete zaslúžiť o tom, aby ste si z množstva pracovných ponúk vybrali. Využite funkciu „sledovať viaceré spoločnosti“ na sieti LinkedIn. Okrem nich môžete mať medzi vašimi kontaktmi vodcov z jednotlivých spoločností. Takýmto spôsobom môžete byť informovaní o pracovných ponukách.
  5. Pripravte sa na život v zahraničí
    Pri hľadaní práce si zároveň musíte zodpovedať otázku, aké sú vaše platové očakávania. Výšku požadovaného platu si môžete vypočítať veľmi jednoducho. Zistite si, aké sú náklady na život v krajine a k nim pripočítajte čiastku, ktorá by mala pokryť vaše drobné výdavky, a zároveň čiastku, ktorú by ste si mohli odkladať. Overte si tiež, aké sú priemerné platy vo vašom odbore. Začať žiť na novom mieste by sa dalo prirovnať k malému dieťaťu, ktoré sa učí spoznávať svet. Vy máte ale tú výhodu, že sa dokážete orientovať na základe vašich predchádzajúcich skúsenosti z domovskej krajiny. Nezabúdajte však aj na to, že v každej krajine platia iné zákony. 
Viac o téme: Zahraničie Hľadanie práce Pracovné podmienky Cudzina
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: theundercoverrecruiter.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy