Hľadanie práce v Maďarsku: Čo všetko si potrebujete vybaviť?

S hľadaním práce je to v Maďarsku o niečo jednoduchšie, ako na Slovensku.S hľadaním práce je to v Maďarsku o niečo jednoduchšie, ako na Slovensku. Zdroj: thinkstock.com

Niet divu, že Slováci sa sťahujú za hranice k maďarským susedom kvôli lacnejším cenám nehnuteľností. Väčšina z nich však dochádza za prácou naspäť na Slovensko. Horšie je to z jazykom. Na to, aby ste sa mohli v Maďarsku uchádzať o prácu, je nevyhnutná znalosť maďarského jazyka.

S hľadaním práce je to v Maďarsku o niečo jednoduchšie, ako na Slovensku. Nezamestnanosť je tu skoro o polovicu nižšia, ako na Slovensku, uvádza štatistický úrad Európskej únie Eurostat, podľa ktorého je nezamestnanosť v Maďarsku 6,3 percent.

Okrem nutnosti ovládať maďarský jazyk, sa na vyšších manažérskych pozíciách vyžaduje znalosť anglického jazyka. Pre Slovákov platia rovnaké pracovné a platové podmienky, ako pre maďarských občanov. Ak sa však plánujete zdržiavať v Maďarskej republike dlhšie ako tri mesiace a vykonávať tam zárobkovú činnosť, máte povinnosť registrovať sa na príslušnom úrade, kde vám bude vydané registračné potvrdenie. Toto potvrdenie sa vydáva na dobu neurčitú.

Podmienky práce v Maďarsku:

  1. Každý zamestnaný človek musí mať svoje identifikačné číslo poistenca pre potreby sociálneho poistenia. V prípade, že sa zamestnáte, o toto číslo musí požiadať zamestnávateľ do troch dní od nástupu zamestnanca do práce. Táto žiadosť sa podáva na pobočke zdravotnej poisťovne v župe.
  2. Po pridelení identifikačného čísla je možné využívať zdravotnícke služby v krajine. Odvodová povinnosť do zdravotnej poisťovne je okolo 5100 forintov za mesiac.
  3. Potrebné je požiadať aj o daňové identifikačné číslo na príslušnom daňovom úrade, ktorý vydá osvedčenie  (preukaz) o daňovom identifikačnom čísle.
  4. Výška minimálnej mzdy je 78 tisíc forintov. Garantovaná minimálna mzda, kde sa vyžaduje minimálne stredoškolské vzdelanie, resp. odborná kvalifikácia je 94 tisíc forintov.
  5. Sadzba dane je 16 percent zo základu dane.
  6. Dávky počas práceneschopnosti, materský príspevok, dávky ošetrovania člena rodiny a rodičovský príspevok sa stanovujú na základe sumy odvedenej do zdravotnej a sociálnej poisťovne.
  7. Pri začatí podnikania nie je potrebné povolenie. Je však potrebné si získať informácie o právnych predpisoch pri podnikaní.
  8. Pri niektorých povolaniach je potrebné si dať overiť diplomy a vysvedčenia, ktoré uznáva ministerstvo školstva v Maďarsku (Oktatási Minisztériuum).

Pracovné ponuky v Maďarsku vám prináša pracovný portál Kariéra.sk.

Viac o téme: Práca Maďarsko Zahraničie Hľadanie práce Cudzina Podmienky práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Eures.sk, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy