Hľadanie práce na Islande. Tipy, kam by mali viesť vaše prvé kroky

Ročná mzda na Islande sa pohybuje okolo 45-tisíc dolárov a životné náklady predstavujú 25,9 percent zo mzdy. Ročná mzda na Islande sa pohybuje okolo 45-tisíc dolárov a životné náklady predstavujú 25,9 percent zo mzdy. Zdroj: thinkstock.com

Podľa štúdie, ktorú prednedávnom vypracovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), patrí Island medzi tri krajiny s najlepšími pracovnými podmienkami. Ročná mzda sa tu pohybuje okolo 45-tisíc dolárov a životné náklady predstavujú 25,9 percent zo mzdy. Ak by ste sa rozhodli pre prácu na druhom najväčšom ostrove Európy, mali by ste si dopredu zistiť pracovné podmienky v krajine.

 

V krajine na severe Atlantického oceánu potrebujete povolenie k pobytu v prípade, ak tu plánujete zostať viac ako 3 mesiace. Žiadosť predložíte ihneď po príchode do krajiny na Imigračnom riaditeľstve (Útlendingastofnun) v hlavnom meste Reykjavík. K žiadosti budete potrebovať platný cestovný pas, 1 fotografiu pasového formátu, osobné identifikačné číslo (kennitala), kópiu podpísanej pracovnej zmluvy potvrdenie o prijatí na štúdium, potvrdenie o zdravotnom poistení (E-104). Prvé povolenie k pobytu sa vydáva pre občanov Európskej únie zvyčajne na 5 rokov.

Formulár k osobnému identifikačnému číslu získate na Matričnom úrade alebo na stránkach Eures. Žiadosť následne podáva zamestnávateľ alebo Eures na Islande, poprípade súkromné poisťovacie agentúry. Potrebné je aj oznámiť miesto pobytu a každú zmenu adresy matričnému úradu na príslušnom formulári. Ďalším dokumentom je daňový preukaz, ktorý vám vydá daňový úrad (rsk.is).

Práca v krajine

Pracovné povolenie na Islande nepotrebujete. Voľný pohyb ľudí platí pre obyvateľov krajín Európskej únie. Výnimku tvoria iba obyvatelia Rumunska a Bulharska. Pokiaľ ste rozhodnutí zostať a pracovať v krajine dlhšie obdobie, odporúča sa učiť islandský jazyk. Pred odchodom do krajiny je potrebné overiť si akademický titul alebo odbornú kvalifikáciu. Jedným z miest pre uznávanie kvalifikácie je Islandské Národné informačné centrum (NARIC/ENIC) sa nachádza na Islandskej univerzite.

Pracovné podmienky

  1. Pracovná zmluva
    Zamestnávateľ je povinný uzatvoriť písomnú pracovnú zmluvu najneskôr do 2 mesiacov od začiatku výkonu práce.
  2. Minimálna mzda
    Na Islande nie je jednotná. Minimálna mzda je stanovená v kolektívnych zmluvách jednotlivých odvetví.
  3. Pracovný čas
    V krajine sa zvyčajne pracuje 40 hodín za týždeň. Maximálna týždenná dĺžka pracovného času je stanovená na 48 hodín vrátane nadčasov.
  4. Prestávka v práci
    Doba trvania obedňajšej prestávky v rámci sektorov je rôzna. Trvá od 30 minút do 1 hodiny a to medzi 11:30 až 13:30 a nie je započítavaná do pracovného času. Pracovníci majú zvyčajne nárok na 2 prestávky na kávu. Každá z nich sa pohybuje od 15 do 35 minút.
  5. Dovolenka
    Dovolenka je 24 dní a 15 dní plateného voľna za sviatky.
  6. Daň z príjmov
    Za zamestnanca zráža a odvádza zamestnávateľ zo mzdy daň z príjmu. Jednotná sadzba dane z príjmu je 37,31 percent z celkovej sumy.
  7. Sociálne zabezpečenie
    Ak budete v krajine pracovať, je potrebné vyplniť formulár E-104, ktorý vydáva poisťovňa v domovskej krajine. Na základe toho máte nárok na bezplatné ošetrenie v prípade potreby.
  8. Výpovedná lehota
    Dĺžka výpovednej lehoty sa odlišuje podľa dĺžky trvania pracovného pomeru. Po 1 roku nepretržitého pracovného pomeru u toho istého zamestnávateľa má zamestnanec nárok na 1 mesačnú výpovednú lehotu. Po nepretržitom pracovnom pomere po dobe 3 rokov u toho istého zamestnávateľa je výpovedná lehota 2 mesiace. Trojmesačná platí v prípade 5-ročného nepretržitého pracovného pomeru u toho istého zamestnávateľa.
  9. Podpora v nezamestnanosti
    V prípade, že by ste prišli o prácu v krajine, podávate si žiadosť na miestnom úrade práce. Musíte splniť podmienku, ktorou je odpracované najmenej 3 mesiace z posledných 12 mesiacov. Ešte však nemáte nárok  na plnú výšku podpory. Aby ste mali nárok na plnú výšku dávky v nezamestnanosti, musíte mať odpracovaných 12 mesiacov. Minimálna podpora v nezamestnanosti je 70 percent z priemernej mzdy za posledných 6 mesiacov.
  10. Materská a otcovská dovolenka
    Osoby, ktoré pracovali na Islande nepretržite po dobu najmenej 6-tich mesiacov až do prvého dňa materskej/otcovskej dovolenky, majú nárok na príspevok z Fondu na rodičovskú dovolenku, ako aj na dovolenku do 9 mesiacov. Každý z rodičov má 3 mesačné obdobie, ktoré môžu ľubovoľne využiť a zvyšné 3 mesiace si môžu rodičia rozdeliť medzi seba podľa vlastného uváženia. Výška príspevku závisí od priemernej mzdy za posledné 2 daňové roky. Prídavky počas rodičovskej dovolenky predstavujú 80% predchádzajúcich platov.
  11. Podnikateľská činnosť
    Všetci občania EÚ môžu v krajine podnikať. Je však potrebné registrovať si spoločnosť na daňovom úrade, kde zároveň obdržíte sprievodcu daňovými zákonmi.
Viac o téme: Práca Island Zahraničie Hľadanie práce Práca v zahraničí
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Eures.sk, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy