Zo školy do práce: Zbavte sa zlozvykov a zahlaďte nedostatky

Skoro jedna tretina mladých ľudí do 25 rokov je na Slovensku nezamestnaných.Skoro jedna tretina mladých ľudí do 25 rokov je na Slovensku nezamestnaných. Zdroj: thinkstock.com

Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou nezamestnanosťou mládeže. Po skončení školy tak pre mnohých začína tortúra s hľadaním práce. Posledným predmetom, ktorý by ich mali učiť na školách je, ako si hľadať prácu. Keďže takýto predmet nie je v učebných plánoch, prinášame vám jeho "základné osnovy".

Skoro jedna tretina mladých ľudí do 25 rokov je na Slovensku nezamestnaných. Až 32,9 percent mladých je podľa Štatistického úradu Európskeho spoločenstva (Eurostat) evidovaných na úradoch práce. To už je alarmujúce číslo. Horšie od nás sú na tom Španieli (53,5 %), Gréci (51,4 %), Chorváti (49 %), Taliani (36,1 %), Cyperčania (42,3 %) a Portugalci (36,1 %). Nie je preto žiadnym tajomstvom, že súčasný trh práce je pre čerstvých absolventov nočnou morou. Proces hľadania práce je vyčerpávajúci. Možno by bol aj jednoduchší, ak by na strednej alebo vysokej škole existoval nepovinný predmet, ktorý by súvisel s hľadaním práce, orientáciou a správaním sa na trhu práce.

Kam by mali smerovať kroky absolventov po škole:

  1. Oslovte ľudí, ktorých obdivujete
    Okolo vás sa určite nájdu ľudia, ktorých obdivujete kvôli ich práci. Je možné, že už na škole ste mali svojho mentora. Vedeli ste, že ste sa na neho mohli obrátiť, kedykoľvek ste potrebovali profesijne nasmerovať. Ak čítate články z odboru, ktorý ste študovali, určite ste natrafili na nejaké mená, zaujímavých ľudí, ktorých prácu uznávate. Oslovte takýchto ľudí, zašlite im email, alebo ich oslovte na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn a budete prekvapení, koľko z nich bude reagovať pozitívne. Začatie dialógu môže viesť k potenciálnemu mentorstvu. Aj takýmto spôsobom môžete získať vytúžené zamestnanie.
     
  2. Zvážte komunikáciu na sociálnych sieťach
    Ak sa po škole uchádzate o prácu, mali by ste si vyčistiť obsah na sociálnych sieťach, aby ste sa ukázali v profesionálnom svetle. Samozrejme, že vašu minulosť na sieti nevymažete, ale svoje súkromie si môžete chrániť nastavením osobných údajov.
     
  3. Networkingujte
    Vytvárajte si profesionálne kontakty aj na sociálnej sieti. Ako sme už vyššie v texte uviedli, odborníkov a ľudí z odvetvia môžete vyhľadať aj na sociálnej sieti LinkedIn, kde sa budete zaujímať o ich ich výsledky práce, s cieľom získať informácie o voľnej pozícii v spoločnosti. Ďalšou možnosťou, ako si rozšíriť sieť profesionálnych kontaktov je, pridať si bývalých spolužiakov (aj profesorov) na LinkedIn a sledovať ich, v akých firmách sa zamestnajú. Je možné, že do spoločnosti budú v blízkej dobe hľadať aj ďalších ľudí na iné pracovné pozície.
     
  4. Chváľte sa svojim životopisom
    Vás životopis by mal byť vašou chodiacou vizitkou. Vytvorte si životopis napríklad aj na pracovnom portáli Kariera.sk alebo na iných stránkach a získate tak možnosť, že vás budúci zamestnávateľ sám osloví. Ak by ste chceli byť kreatívnejší, môžete si zaplatiť reklamu vo vyhľadávači Google, ako to urobil americký copywriter Alec Brownstein. Alebo si vytvorte vlastnú prezentáciu, ktorá vystihuje to, čo robíte a zaveste ju na Slideshare.
     
  5. Budujte si vlastný biznis
    Ak sa vám v blízkej budúcnosti nečrtá stabilné zamestnanie a máte podnikateľský nápad, založte si vlastnú web stránku a začnite podnikať v on-line svete. Podľa cieľovej skupiny vašich potenciálnych zákazníkov môžete využiť napríklad  reklamu na Facebooku. Závisí, koľko kamarátov máte medzi priateľmi. Je možné zaplatiť si reklamu na sociálnej sieti podľa presného zacielenia, avšak to si už vyžaduje jednu z investícii.
     
  6. Rozpošlite profesionálny email
    Spomeňte si na všetkých profesionálov, ktorými ste boli počas školy obklopení a každému z nich pošlite osobný email. Oslovte ich na spoluprácu a nezabudnite priložiť váš životopis.
     
  7. Zúčastňujte sa odborných stretnutí
    Možnosti, kde stretnúť zaujímavých ľudí alebo networkingovať je viacero. Vďaka dostupnosti informácií na internete môžete vyhľadávať odborné semináre, workshopy alebo prednášky omnoho jednoduchšie. Nájdete ich na stránkach, ktoré informujú o dianí v meste, na stránkach coworkingových centier alebo vďaka tomu, že ste členmi v rôznych skupinách, vďaka ktorým sa dozviete o blížiacich sa akciách.

Pre všetkých absolventov: Viac ako 1000 pracovných ponúk, v ktorých nie je potrebná prax, nájdete na pracovnom portáli.

 

Viac o téme: Práca Zlozvyk Absolvent Hľadanie práce Uchádzači Absolventi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: mashable.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy