Kde pracovať v roku 2014? Vyberte si povolanie budúcnosti

Na „výslnie“ naďalej rastú pozície v IT oblasti, v oblasti poskytovania zdieľaných služieb a pozície na sociálnych sieťach či marketingu.Na „výslnie“ naďalej rastú pozície v IT oblasti, v oblasti poskytovania zdieľaných služieb a pozície na sociálnych sieťach či marketingu. Zdroj: photl.com

Výroba a administratíva sú pracovné oblasti odsúdené k postupného zániku. Na „výslnie“ naďalej rastú pozície z IT, z oblasti poskytovania zdieľaných služieb a pracovné pozície na sociálnych sieťach či v marketingu.

V minulom roku na  trhu práce dominovali hlavne pozície v IT oblasti. Rozšírené boli aj obchodnícke pozície a pozície, kde sa vyžadovali cudzie jazyky. Naopak, najnižší záujem bol o vývojových pracovníkov, CRM manažérov a nižšie manažérske pozície vo výrobe.

V tomto roku sa nepredpokladajú veľké turbulencie na trhu práce. Menšie zmeny môžu nastať vo väčších mestách, ako napríklad v Bratislave, Košiciach, Žiline a Banskej Bystrici.

„Tu budú vznikať nové pozície hlavne v shared services centrách, v IT/Telco prípadne v technologických spoločnostiach. Hlavne v IT/Telco spoločnosti predpokladajú väčšiu úspešnosť v roku 2014 kvôli novým projektom a viacerým projektom financovanými z EÚ,“ hovorí Maroš Mucha, PP team leader Adecco Slovakia.

Trend na trhu práce ešte z minulého roka ukazuje, že sa čoraz častejšie preferujú pracovné pozície s väčšou flexibilitou a zamestnávatelia uprednostňujú uchádzačov, ktorí sú ochotní pracovať na živnosť, ako na trvalý pracovný pomer.

„Niektorí zamestnávatelia očakávajú od uchádzačov flexibilitu v pracovnej oblasti a aby boli ochotní sa ľahko preorientovať a vykonávať príbuzné pracovné pozície,“ vysvetľuje Vlasta Sekuciová, deputy branch manager v Start People.

Ide napríklad o pozíciu účtovníčky, kde zamestnávateľ očakáva, že sa pracovníčka preorientuje na prácu kontrollera. Pri práci asistentky sa napríklad očakáva, že bude schopná vykonávať aj aktivity finančného či obchodného charakteru, ako je vypracovanie cenových ponúk, sledovanie konkurencie, vystavovanie faktúr či objednávok.

Vzhľadom na ekonomickú situáciu na trhu práce a podľa podmienok Zákonníka práce zamestnávatelia budú v tomto roku vyhľadávať služby, ktoré im poskytujú flexibilitu. Radí sa sem napríklad práca virtuálnej asistentky, či obchodníka na báze provízie. Tieto pozície budú posilnené vzhľadom na nový charakter práce.

„K novým pracovným pozíciám v tomto roku budú patriť aj pozície na sociálnych sieťach, od administrátorov až po marketingových špecialistov,“ povedala Ivana Brutenič, managing director Exact Recruitment.

Rastúce povolania

  1. Programátor v IT/Telco alebo technologických spoločnostiach
  2. Informatik/ Developer
  3. Finančný analytik a kontrolór
  4. Marketingový špecialista
  5. Obchodník
  6. Účtovník
     

Novovznikajúce povolania

  1. Virtuálna asistentka
  2. Špecialista na sociálnych sieťach
  3. Špecialista v oblasti Centra zdieľaných služieb
     

Zanikajúce povolania

  1. Správca siete
  2. Správca databáz a aplikácií
  3. Cestovný agent
  4. Výrobný pracovník
  5. CRM manažér
  6. Administratívny pracovník
Viac o téme: Práca Sociálne Pozície Marketing Programátor Pracovné Siete IT Profesie Povolania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Adecco Slovakia; Start People; Exact Recruitment

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy