Umelá inteligencia na jednej strane pomáha, na druhej berie prácu: Tieto pracovné pozície sú najviac ohrozené

Umelá inteligencia (AI) už nie je žiadnou novinkou. Stala sa jedným z prelomových a najdynamickejších technologických trendov dnešnej doby. Ide o oblasť informatiky, ktorá sa zaoberá vývojom systémov a technológií, ktoré sú schopné simulovať ľudskú inteligenciu a rozhodovací proces. Tieto systémy sú navrhnuté tak, aby sa učili a adaptovali na nové informácie a úlohy, čím vytvárajú priestor pre automatizáciu, predikciu a personalizované riešenia vo viacerých odvetviach.

Aké sú výhody umelej inteligencie?

  • Zvýšená produktivita – AI dokáže automatizovať úlohy, vďaka čomu sa môžu ľudia venovať kreatívnejším a dôležitejším úlohám.
  • Presnejšia diagnostika – Umelá inteligencia sa začala používať aj v zdravotníctve, kde pomáha s presnejšou diagnostikou, prípadne prichádza s novými prognózami jednotlivých ochorení.
  • Poskytovanie informácií – AI sa dá dobre využiť na získavanie informácií. Ide o ideálnu možnosť pre tých, ktorým sa nechce prezerať rôzne stránky, pretože napríklad vďaka Chat-GPT nájdu odpovede na svoje otázky na jednom mieste.

Zamestnanci sa obávajú o svoju prácu

Podľa nedávneho prieskumu sociálnej siete LinkedIn, zverejnenej na Euronews, takmer polovica európskych pracovníkov očakáva v priebehu nasledujúceho roka výrazný vplyv umelej inteligencie na ich pracovný život. Viac ako tretina z nich sa cíti preťažená a zároveň sa obáva, že nebude schopná udržať krok s vývojom na svojich pracoviskách.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že približne polovica respondentov sa chce o umelej inteligencii dozvedieť viac, ale v súčasnosti nemá žiadne formálne školenie od svojho zamestnávateľa. Tretina z nich využíva AI vo svojej práci, pričom najčastejšie ide o generatívne nástroje AI, ako je napríklad Chat-GPT.

Ktoré pracovné pozície sú najviac ohrozené?

Používanie umelej inteligencie na pracoviskách so sebou môže priniesť zánik niektorých pracovných miest. Podľa analýzy OECD je až 33 % pracovných miest na Slovensku vysoko automatizovateľných, čo je najviac spomedzi 32 skúmaných krajín. Náš pracovný trh preto patrí k najviac ohrozeným. Najviac ohrozené môžu byť tie pozície, ktoré si vyžadujú nižšiu interakciu s ľuďmi, nezakladajú si na kreativite a ide skôr o opakovanie nejakej činnosti, ktorá má stále rovnaký výsledok.

Nedávny americký prieskum spoločnosti Finbold poukázal na najviac ohrozené povolania. V prvom rade ide o pokladníkov, následne sekretárky, administratívnych pracovníkov či kancelárskych pracovníkov. Ohrození sú napríklad aj zahraniční redaktori a marketéri, pretože Chat-GPT dokáže vyprodukovať v anglickom jazyku skutočne kvalitné články a texty, ktoré sú často na nerozoznanie od tých, ktoré by napísal človek.

Súčasná generatívna AI má potenciál automatizovať pracovné činnosti, ktoré dnes pohltia až 70 % času zamestnancov. Do roku 2040 by mohla priniesť zvýšenie každoročného rastu produktivity globálnej ekonomiky o 0,2 až 3,3 percentuálneho bodu.

Vďaka umelej inteligencii môžu vzniknúť nové pracovné príležitosti

AI môže prispieť aj k vytvoreniu nových pracovných pozícií, na ktoré ale bude potrebná vyššia kvalifikácia. Väčší dôraz sa bude klásť na znalosť práce s počítačom a technológiami. Taktiež môže nastať situácia, kedy budú práce vykonávané ľuďmi cennejšie a vnímané ako prémiové a niečo navyše.

Napriek technologickému pokroku tohtoročná správa Future of Jobs naznačuje, že podniky sú čoraz skeptickejšie, pokiaľ ide o potenciál umelej inteligencie plne automatizovať pracovné úlohy. Umelá inteligencia skôr bude dopĺňať ľudský kapitál, než by ho mala úplne nahradiť. Z prieskumu vyplýva, že väčšina manažérskych zručností bude pravdepodobne umelou inteligenciou skôr rozšírená než automatizovaná. Do roku 2027 by malo približne 75 % spoločností zaviesť nejakú technológiu spojenú s umelou inteligenciou.

Správa o budúcnosti pracovných miest v roku 2023 tiež naznačuje, že ľudia nezostanú v dôsledku revolúcie v oblasti umelej inteligencie pozadu. Ešte väčšia časť plánuje investovať do vzdelávania a odbornej prípravy v zamestnaní. Keďže ide o dynamickú oblasť, ktorá sa neustále vyvíja, je potrebné sa v nej neustále vzdelávať.

Využitie umelej inteligencie na Slovensku

Na Slovensku využíva umelú inteligenciu približne 5 % firiem, čo je najviac spomedzi krajín V4, ale menej v porovnaní s európskym priemerom, ktorý je na úrovni 8 %. AI sa najviac využíva v priemysle, doprave, logistike, zdravotníctve, finančníctve a v obchodoch. Spoločnosť Exe vo svojej publikácii hovorí o tom, že AI algoritmus využíva napríklad aj Slovenská správa ciest na rozpoznávanie výtlkov na cestách. Iná slovenská firma ponúka reklamné displeje, ktoré sú vybavené kamerami schopnými rozoznať ľudí a následne sú schopné upraviť reklamu na základe toho, kto sa na displej pozerá. Mesto Trenčín zas nasadilo inteligentné kamery umiestnené v lampách, ktoré sú schopné čítať prejazdy áut alebo detegovať vyčíňanie vandalov.

Umelá inteligencia našla využitie aj v médiách. Redakcia portálu Topky ako prvá na Slovensku testovala AI v spravodajstve. Pomocou umelej inteligencie vytvorili moderátorku, ktorá prináša najdôležitejšie správy dňa. Pi svojich článkoch tiež ponúkajú možnosť vypočuť si ich. Tieto články sú nahovorené syntetickým hlasom vytvoreným pomocou AI, preto sa môže stať, že sa sem-tam objaví nejaká chyba. Postupom čase sa ale výsledné dielo neustále skvalitňuje.

Budúcnosť umelej inteligencie

To, že umelá inteligencia môže byť dobrým sluhom, ale zlým pánom, si uvedomuje aj Európska únia. Objavujú sa etické otázky týkajúce sa ochrany súkromia, diskriminácie a transparentnosti procesov. Do konca roka preto plánuje pripraviť prvý komplexný zákon o umelej inteligencii vo svete. Prioritou Európskeho parlamentu je zabezpečiť, aby systémy umelej inteligencie používané v EÚ boli transparentné, bezpečné, sledovateľné, nediskriminačné a šetrné k životnému prostrediu.

Na umelú inteligenciu by stále mali dohliadať ľudia, pretože v opačnom prípade by mohlo dôjsť k škodlivým následkom. Až 88 % Európanov si myslí, že nad umelou inteligenciou a robotikou potrebujeme riadny dohľad a 61 % ľudí vníma tieto technológie ako veľmi pozitívne.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy