Povolania, ktoré o 20 rokov nebudú existovať: Je medzi nimi aj to vaše?

Drotár, hlásnik, debnár, hrnčiar, šindliar či nožiar boli povolania, ktoré kedysi živili celé generácie rodín... dnes sú to však zaniknuté povolania. O niektorých z nich ste pravdepodobne ani nepočuli. Ktoré pracovné pozície, ktoré sú dnes bežné sú v súčasnosti najohrozenejšie a o dvadsať rokov ich už deti nebudú poznať?

Vodič nákladnej dopravy

Netešte sa, že z ciest zmiznú kamióny. To sa asi nikdy nestane. S najväčšou pravdepodobnosťou nebudú za volantom sedieť ľudia, ale pôjde o samoriadiace automobily. Ich vývoj momentálne finišuje a je otázkou niekoľkých rokov, kedy prejdú do prevádzky. Medzi prvými záujemcami o technológie budú výrobcovia kamiónov - už žiadne zháňanie vodičov, a riešenie problémov s ich prípadnou nedochvílnosťou, len poslušné presné automaty, ktoré podľa predpisov dôjdu kam majú. A nasledovať ich budú taxikári či vodiči aplikácií Uber alebo Bolt.

Dispečer

Preprava je čím ďalej nezávislejšia. K dispozícii sú aplikácie pre vodičov, kde si naplánujú trasu a navigácia ich navedie spoľahlivo na miesto určenia. Zároveň podávajú zamestnávateľovi presný prehľad, kde sa ktoré auto nachádza. Takže je jasné, že pozícia dispečerov postupom času už nebude vôbec potrebná.

Povolania, ktoré o 20 Galéria fotiek (3)

Pracovník cestovnej agentúry

Ruku na srdce, kedy ste naposledy fyzicky navštívili cestovnú kanceláriu? Možno pred niekoľkými rokmi... Predtým to bola jediná možnosť, ako si zabezpečiť dovolenku, ale teraz si sadnete k počítaču, vyberiete termín, destináciu, objednáte zájazd, ktorý zaplatíte cez internet a potom sa s kufrom dostavíte na letisko. Alebo si pomocou rôznych vyhľadávačov zaistíte ubytovanie aj najlacnejšie letenky a idete na vlastné triko. Niet divu, že veľké cestovné agentúry začali obmedzovať počet pobočiek a sústredia sa na internetový predaj.

Obsluha v rýchlom občerstvení

Výhodu podnikov rýchleho občerstvenia vystihuje už ich názov - ponúknuť jedlo v čo najkratšej možnej dobe. Už teraz sa môžete na niektorých pobočkách stretnúť s automatmi, kde naklikáte, na čo máte chuť, pri automate zaplatíte, a potom si len vyzdvihnete jedlo pri ďalšom pulte. V Kalifornii v roku 2017 už dokonca robot menom Flippy čiastočne nahradil ľudí zodpovedných za prípravu jedál - vie ugrilovať burger a vložiť ho do žemle. Ako bude dlho trvať, než sa naučí pripravovať celé menu?

Pracovník telemarketingu

Nad touto správou možno zaplesáte radosťou, ale netešte sa zbytočne - tým, že zmiznú pracovníci, nezanikne samotný odbor. Skôr to bude horšie... dnes vás už asi neprekvapí, keď sa na infolinke ozve automat, ale v zahraničí sú oveľa ďalej - v niektorých oblastiach obchodu sa automaty využívajú aj na volanie klientom. Takže sa môžete tešiť na nekonečné diskusie vedené neosobnými neodbytnými automatmi v ktorúkoľvek dennú a nočnú hodinu.

Povolania, ktoré o 20 Galéria fotiek (3)

Pilot

Automatický pilot riadi väčšinu letu a piloti môžu ukázať svoje umenie pri vzlete, pristátí či krízových situáciách. V ázijských spoločnostiach podľa niektorých zdrojov dokonca majú piloti zakázané zasahovať do pristátia a celý proces je v rukách autopilota. Pokrok automatických lietadiel je obrovský a bežná posádka v kokpite bola zredukovaná z troch na dvoch. Onedlho bude iste stačiť iba jediný pilot.

Pokladník v supermarkete

Samoobslužné pokladnice už nie sú nič nové, ale zatiaľ ich môžeme nájsť len vo veľkých predajniach. Ukazujú ale jasne, že onedlho už nebude pokladníkov potreba. A čo my vieme, ako to bude ďalej? Ľudia budú iba dopĺňať tovar, alebo ich nahradia roboti a prevádzku veľkých obchodov budú riadiť len dvaja či traja ľudia, ktorí budú strážiť zásoby a kontrolovať prácu automatov? Alebo sa prejde výhradne na donáškový systém? Už teraz existujú chladničky, ktoré sami objednajú chýbajúce potraviny.

Čo si myslíte Vy? Ktorým povolaniam začína zvoniť umieračik?

Viac o téme: Technológie Budúcnosť Kariéra Zamestnanie Práce Povolania
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, inc

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy