Nábor nových zamestnancov sa v budúcnosti výrazne zmení: Na týchto 6 vecí sa musíme pripraviť

Svet práce sa neustále mení, a s ním aj spôsob, ako firmy získavajú nových zamestnancov. Predpokladá sa, že v budúcnosti budú tieto zmeny ešte dramatickejšie a zásadnejšie. Pripraviť by sme sa mali predovšetkým na týchto 6 vecí, ktoré sa môžu stať realitou už v najbližších mesiacoch či rokoch. Ovplyvnia nielen zamestnávateľov, ale aj samotných zamestnancov.

Remote práca a hybridné modely

Pandémia zo dňa na deň zmenila spôsob, akým ľudia pracovali. V budúcnosti sa predpokladá, že práca z domu a hybridné modely práce budú stále bežnejšie. To znamená, že zamestnávatelia budú musieť byť flexibilní a otvorení voči zamestnancom, ktorí pracujú z rôznych miest. Bude tiež dôležité zabezpečiť, aby tí, ktorí pracujú z domu, mali rovnaký prístup k zdrojom ako tí, ktorí pracujú priamo vo firme.

Zameranie na soft skills 

Soft skills, teda jemné zručnosti, zahŕňajú osobnostné vlastnosti, schopnosti a črty. Zručnosti spojené s medziľudskými vzťahmi, komunikáciou a emocionálnou inteligenciou budú mať v budúcnosti stále väčší význam. Hard skills síce budú stále dôležité, avšak soft skills môžu byť rozhodujúcim faktorom pri výbere vhodných kandidátov. Spoločnosti budú hľadať ľudí, ktorí sú schopní napríklad efektívne spolupracovať, riešiť konflikty a komunikovať.

Rozmanitosť 

V blízkej budúcnosti by sme sa mali snažiť o odstránenie nerovnosti a predsudkov. Firmy by sa mali usilovať o vytvorenie tímov, ktoré budú odzrkadľovať rôznorodosť spoločnosti. A to nielen z morálneho hľadiska, ale aj preto, že rôznorodé tímy majú tendenciu byť kreatívnejšie a efektívnejšie. Pracovné miesta by mali byť otvorené pre všetkých bez ohľadu na pohlavie, vyznanie či orientáciu. 

Adaptácia a vzdelávanie

Rýchly technologický pokrok znamená, že zamestnanci budú musieť byť pripravení na neustále vzdelávanie a adaptáciu. Zamestnávatelia by mali podporovať svojich zamestnancov v rozvoji nových zručností a znalostí. To zahŕňa investície nielen do školení, ale aj vytvorenie kultúry, ktorá podporuje osobný a profesijný rast. Potenciálni uchádzači by už na pohovore mali byť oboznámení s tým, že ich bude čakať aj ďalšie rozširovanie ich schopností. 

Zameranie na hodnoty a kultúru firmy

Zamestnávatelia by mali klásť väčší dôraz na zladenie hodnôt a kultúry spoločnosti s hodnotami svojich zamestnancov. Mali by hľadať kandidátov, ktorí sú nielen kvalifikovaní, ale aj zdieľajú rovnaké alebo podobné hodnoty a vízie danej firmy. To prinesie lepšiu angažovanosť a lojalitu zamestnancov. Taktiež tým aspoň čiastočne zabránia vysokej fluktuácii zamestnancov.

Technológie a automatizácia 

Technológie bude hrať stále väčšiu úlohu, a to aj v náborovom procese. S rozvojom umelej inteligencie a automatizácie budú organizácie schopné rýchlejšie a efektívnejšie filtrovať žiadosti o zamestnanie a identifikovať kandidátov, ktorí najlepšie vyhovujú ich potrebám. To však znamená, že zamestnávatelia budú musieť investovať do technologických riešení a vzdelávať sa v oblasti AI.

Nová doba prinesie nové podmienky aj v oblasti náboru nových zamestnancov. Zamestnávatelia budú musieť byť flexibilní, inovatívni a otvorení zmene, aby uspeli v konkurenčnom svete práce.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy