Čo je skutočným kľúčom ku šťastiu? Podľa novej štúdie to nie je kariérny úspech ani peniaze

Ilustračné fotoIlustračné foto

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie šťastie? Pre každého to znamená niečo iné a aj napriek tomu neustále hľadáme ten zaručený kľúč ku šťastiu. Mnohí by očakávali, že to budú peniaze alebo úspech v práci, no najnovšia štúdia odhalila niečo úplne iné. Podľa nej je najdôležitejším manželstvo.

Nedávny výskum Chicagskej univerzity, ktorý trval takmer 50 rokov, priniesol odhalenie, že manželstvo výrazne predbieha bohatstvo a spokojnosť s prácou ako hlavný prediktor šťastia. Štúdia bola vykonaná v Amerike, kde sa zistil až 30-percentný rozdiel medzi šťastím tých, ktorí sú zosobášení a ktorí nie. 

Zistenia zobrazujú manželstvo ako bezkonkurenčný faktor, ktorý podporuje spokojnosť, a spochybňujú moderné vnímanie toho, čo skutočne prináša radosť do života. Aj napriek tomu, že počet zosobášených párov v Amerike klesá, tí, ktorí sa zobrali, považujú toto rozhodnutie za veľmi dobré. 

Množstvo údajov, ktoré počas rokov zbierali, sa odráža v pomere 70:30 medzi respondentmi, ktorí sa označili za "veľmi šťastných" alebo "celkom šťastných", a tými, ktorí uviedli, že "nie sú príliš šťastní".

undefined Galéria fotiek (2) undefined

Platí to aj naopak

Podľa odborníka by sa dalo s týmto faktom pracovať oboma smermi. To znamená, že šťastní ľudia sa berú a zosobášené páry sa stávajú šťastnými. Zdravé manželstvo a dobré rodinné prostredie sú podľa neho spoľahlivejšou cestou k zmysluplnému a šťastnému životu než dokonca dobrá práca.

Na šťastie síce môžu vplývať aj vonkajšie faktory, ako napríklad vláda či situácia v ekonomike, no koniec koncov práve dobré a láskyplné vzťahy sú aj tak tie najdôležitejšie.

Tento výskum nám teda slúži ako dobrá pripomienka na to, aby sme si vážili blízkych ľudí okolo seba. Kariéra je síce dôležitá, ale nemôžete len pracovať a zanedbávať všetkých okolo seba. Skôr či neskôr by sa vám to vypomstilo.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Štúdia Šťastie Kľúč ku šťastiu Ako byť šťastný
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Chicago Booth Review | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy