Uprednostňujete mobil pred vaším partnerom? Môže to mať negatívny dopad na vašu prácu

Beriete mobil do rúk pri každej príležitosti, a to dokonca aj vtedy, keď ste so svojím partnerom? Môže to mať negatívny dopad nielen na váš vzťah či duševné zdravie, ale aj na kreativitu v práci. Tento problém sa týka predovšetkým žien.

Podľa štúdie zverejnenej na Workplace Insight, môže uprednostňovanie mobilného telefónu pred partnerom narúšať rôzne oblasti života, vrátane tej pracovnej. Tento fenomén dostal aj pomenovanie – phubbing. Ide o nedostatočné venovanie pozornosti našim blízkym kvôli používaniu telefónu. Ide pritom o kombináciu slov „phone“ (mobil) a „snubbing“ (urážanie). 

Phubbing by sme teda mohli definovať aj ako urážlivé ignorovanie človeka, s ktorým trávime čas, a venovanie sa radšej mobilnému telefónu. „Používanie telefónu narúša spojenie medzi pármi a bráni ich schopnosti diskutovať a riešiť stres a obavy, ktoré ich trápia,“ uviedol profesor Yasin Rofcanin z výskumného centra budúcnosti práce. 

Podpora je veľmi dôležitá

Ak je medzi partnermi v domácnosti nejaká interakcia, tento pozitívny krížový účinok zvyšuje ich kreativitu na pracovisku. Avšak, keď sa táto podpora vytráca a partneri sa venujú viac používaniu mobilu, prichádzajú o tieto cenné momenty spojenia. 

Funguje to aj naopak. Starší výskum ukázal, že podporné interakcie so spolupracovníkmi sa rozširujú aj do domáceho prostredia, čo prospieva partnerom v milostných vzťahoch a prispieva k zvýšenej kreativite na pracovisku.

Uprednostňujete mobil pred vaším Galéria fotiek (2)

Ženy prichádzajú o kreativitu v práci

Vyskúmníkom sa podarilo zistiť, že phubbing má horší dopad na ženy. Tvrdia, že ženy sa zdajú byť šikovnejšie pri pretavovaní tejto podpory do tvorivosti na pracovisku. Dôvodom môže byť aj to, že musia skĺbiť pracovný, rodinný a súkromný život, preto bývajú vynaliezavejšie, aby to všetko stíhali. Keď však táto podpora zo vzťahu chýba, na pracovisku sa môžu objaviť problémy s kreativitou či produktivitou. Horšie to býva v hybridných formách práce a pri práci na home office. 

Tento výskum by mal otvoriť oči aj zamestnávateľom, ktorí žiadajú od svojich pracovníkov, aby boli dostupní na mobile aj mimo pracovnej doby. V konečnom dôsledku to môže mať horší dopad na ich výkon než keby sa mobilu nevenovali. Rovnováha medzi prácou a rodinou by mala byť na prvom mieste. 

Ak máte pocit, že na mobile trávite príliš veľa času, snažte sa to obmedziť. Namiesto toho sa venujte svojmu partnerovi, porozprávajte sa alebo si vymyslite nejaký program, v ktorom sa budete venovať jeden druhému. Budete sa cítiť lepšie a spokojnejšie, čo vám pomôže aj vo vašom zamestnaní. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Kreativita Phubbing Mobil vo vzťahu Dobrý vzťah
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Workplace Insight | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy