Ako byť úspešný? Staňte sa optimistom

Optimizmus neznamená, že ignorujete negatívne prvky vášho života, ale že dokážete nájsť riešenie aj v ťažkej situácii a veríte, že z každej zložitej udalosti existujú východiská. Všeobecne sa rozdiel medzi optimistom a pesimistom definuje tak, že optimista sa vlastným úsilím snaží zlepšiť svoje životné podmienky a verí, že náročné obdobie je len prechodné, zatiaľ čo pesimista rezignuje s tým, že nie je v jeho moci stav zmeniť a má za to, že ťažkosti sú v jeho živote trvalé.

Je teda jasné, že je pre nás výhodnejšie a príjemnejšie byť optimistom. To sa ľahko povie, ale ťažko robí, poviete si možno. Od toho sme tu ale my a poradíme vám 5 krokov, ako sa stať pozitívnym človekom a nájsť svoj úspech v živote.   

1. Zamerajte sa na pozitívne udalosti
Patrí k bežným ľudským vlastnostiam, že nám v pamäti viac utkvia záporné zážitky. Predstavte si, že vás na internete hodnotia štyria recenzenti; prvé tri vás pochvália, ale štvrtý skritizuje. O kom budete celý deň premýšľať – o tom, kto vás verejne očierňoval alebo o tom, kto vás vychválil? Pokiaľ budete vy sami vnímať silnejšie svoje úspechy ako neúspechy, budete sa cítiť sebavedomejší a zmení sa váš pohľad na vlastný život. Okrem toho, že sa sami budete cítiť výrazne lepšie , to z vás tiež bude vyžarovať a budete pôsobiť na prvý pohľad úspešnejšie.

Skúste si každý večer pred spaním vymenovať, čo sa vám podarilo av čom sa cítite sebaistí. Uvidíte, že časom sa zoznam bude rozrastať.

2. Nekritizujte sa verejne
Rovnako ako je lepšie nezameriavať sa v mysli na negatívne skúsenosti, tak je dôležité o nich neustále nehovoriť . Šírite potom okolo seba povesť neschopného človeka, ktorého sprevádzajú neúspechy. Čudovali by ste sa, ako veľmi to môže ovplyvniť to, ako vás ľudia budú prijímať – a to bude pôsobiť podvedome aj na vás. Teda zo seba sami robíte smoliarov. Nemusíte sa neustále len chváliť, ale súčasne ani kritizovať. A to ani vtipom – ak si zo seba robíte srandu, že ste sa nikdy nenaučili šoférovať, zniete, ako keď humorom zastierate, že vás to naozaj trápi, a tak si z toho radšej urobíte srandu. Občas taký žart môže znieť dokonca zatrpklo.

3. Aj na ťažkých životných skúškach skúste nájsť kladnú stránku
Ak ste sa práve ocitli v nepríjemnej situácii, nie je ľahké získať nadhľad, ale to je práve to, čo vám pomôže nájsť východisko. Skúste sa pozrieť na váš aktuálny stav iným uhlom pohľadu a možno budete prekvapení, čo z toho pre vás nakoniec vyplynie. Napríklad strata zamestnania niekedy znamená, že konečne nájdete prácu v odbore, po ktorom ste túžili celý život, ale báli ste sa podať výpoveď. Alebo rozchod s milovaným človekom vám spätne ukáže, že to nebol ten pravý, ale vďaka tomu ste mohli stretnúť toho správneho partnera .

4. Diskutujte so sebou v situáciách, keď vidíte všetko čierno
Ocitli ste sa v postavení, keď si neviete rady a máte pocit, že to jednoducho nemôže dopadnúť dobre? Spomeňte si, keď debatujete s priateľmi, ako nachádzate argumenty, vyvraciate názory a často zmeníte vy alebo ostatní svoju mienku. Skúste takto polemizovať sami so sebou . Minimálne môžete získať odstup, ktorý vám umožní vidieť aktuálny stav z iného hľadiska. Napríklad potom nájdete aj ono riešenie...

5. Naučte sa prijímať pochvalu od ostatných – a chváľte sa sami
Ak vám niekto povie, že vám to pristane, zamrmláte len - Ale prosím ťa? Ak áno, je to škoda! Ťažko vás už potom niekto pochváli znova (aj keď o to budete tajne stáť). Skúste sa najskôr nahlas chváliť sami - Pristane mi to. To sa mi podarilo. Uvaril som skvelé jedlo. Tú poradu som zvládla fantasticky . A keď vás pochváli niekto iný – prijmite to a poďakujte . Uvidíte, že sa budete cítiť oveľa lepšie. A ak sa vídate s niekým, kto vás len kritizuje, skúste sa s ním úprimne porozprávať a pokiaľ to nepomôže – jednoducho sa mu vyhnite. Taký priateľ nie je skutočný priateľ a len si na vás zvyšuje vlastné sebavedomie.

Všetko s mierou
Nezabudnite však na to, že všetkého veľa škodí. Nejde nám o to, byť neustále v perfektnej nálade, na všetkom vidieť len to pozitívne, nikdy nemať zlú náladu a chuť si jednoducho len s čokoládou zaliezť do periny a nadávať na celý svet. Psychológovia varujú, že príliš prehnané očakávania spôsobujú často demotiváciu a sklamanie. Preto je ideálne byť realistom , ktorý sa skrátka snaží hľadať vždy konštruktívne riešenie a nestráca nádej aj v tých ťažších životných časoch.

 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, inwork.cz
 
Staršie správy
Staršie správy