Prestaňte sa na svet dívať z pozície obete a staňte sa hlavným hrdinom vo svojom životnom príbehu

Ak by ste sa stali hlavným hrdinom vlastného príbehu, ktorá postava by vás najviac vystihovala? Mali by ste potrebu vyniknúť a chytiť osud do vlastných rúk, alebo by ste boli radšej v úzadí? Boli by ste skôr tým, ktorý neváha podať pomocnú ruku, alebo by ste šli tvrdo za svojim cieľom bez ohľadu na okolnosti? Ktorá z postáv je na najlepšej ceste za úspechom, a ktorá stojí na tenkom okraji priepasti? Najťažšie je uvedomiť si, ktorú z postáv vlastne hráme a na základe toho zmeniť svoj život.

V každom filme alebo knihe zaručene nájdete 4 hlavné postavy:

  1. Postava, ktorá sa ocitá v bezvýchodiskovej situácii a predstavuje obeť.
  2. Záporná postava, ktorá ostatným postavám škodí alebo ich ponižuje tzv. zloduch.
  3. Nebojácna postava, ktorá si dokáže poradiť s každým problémom, neustále napreduje a rozvíja svoj potenciál tzv. hrdina
  4. Postava, ktorá je pravou rukou hrdinu a nachádza sa v pozícii sprievodcu

Ak sa úpenlivo zapozeráte do filmu alebo vnoríte do dejovej línii knižného príbehu, ku každej postave si vytvoríte iný vzťah. S obeťou súcitíte, hrdinovi fandíte, k zloduchovi pociťujete hnev a sprievodca vo vás vzbudzuje dôveru.

Teraz sa na chvíľku pokúste zamyslieť nad vlastným životom a ľuďmi zo svojho okolia. Zdá sa vám to povedomé? Tieto štyri postavy sú neodmysliteľnou súčasťou príbehov nie preto, že odrážajú realitu, ale aj z oveľa prozaickejšieho dôvodu, lebo sa nachádzajú v každom z nás. Keď sa v práci ocitnete v náročnej situácii, alebo sa k vám šéf zachová neférovo, meníte sa v okamihu na obeť a ľutujete sa. Ak vám niekto ublížil, premýšľate o pomste podobne ako zloduch. Ak sa nadchnete pre skvelý nápad, zmocní sa vás príval energie a v momente sa cítite ako hrdina. Keď vás niekto požiada o pomoc či radu, stávate sa sprievodcom.

Každá z nich má iný vplyv na naše zmýšľanie a konanie. Dve z týchto postáv pomáhajú dať nášmu životu zmysel a nastaviť mu správne smerovanie a zvyšné dve nás pomaly ale isto privádzajú do záhuby.

Prestaňte byť obeťou a vydajte sa na hrdinskú misiu

Pripomína vám váš život tragédiu, ktorou by ste tromfli aj Shakespeara? Cítite sa nespokojný a frustrovaný vo svojom zamestnaní? Umárate sa v sebaľútosti, miesto toho, aby ste osobnostne rástli? Zbavte sa raz a navždy nálepky „obeť“, prestaňte sa vyhovárať a chyťte svoj osud do vlastných rúk.

Príčinou neúspechu v skutočnosti nie sú vonkajšie okolnosti, ale vami nastavené osobné limity, ktorých sa pevne držíte zo strachu zo zlyhania alebo nedostatoku sebadôvery. Možno nedokážete ovládať počasie, ale nad svojim životom môžete mať bezvýhradnú kontrolu. Tak ako to býva v príbehoch, kde hrdina prejde premenou, vystúpi zo svojej pasívnej pozície a chytí svoj osud pevne do rúk, aj vy sa môžete zmeniť od základov pri správnom impulze.

Naučte sa vnímať samého seba a začnite dôverovať vlastným schopnostiam. Nikto od vás nežiada super hrdinské činy hodné postáv z Marveloviek, stačí ak sa inšpirujete a zmeníte svoj pohľad na život.

Prečítajte si týchto 10 pravidiel, za ktoré by sa nehanbil ani samotný Superman a pokúste sa ich aplikovať.

  • Hrdina musí po niečom túžiť, samotná túžba musí byť natoľko silná, aby ste dokázali opustiť svoju zónu komfortu
  • Hrdina sa musí postaviť problémom, základom je nevyhýbať sa prekážkam, ale postaviť sa im tvárou v tvár
  • Hrdina sa učí z vlastných chýb a prekážok, ktoré musí prekonať
  • Hrdina rozumie faktu, že zmena je prirodzená a netreba sa jej brániť
  • Hrdina vie čo chce a nenecháva nič na náhodu
  • Hrdina sa nehanbí niečo chcieť a ísť si za vlastným cieľom
  • Hrdina sa rád podelí s druhými, nekoná len vo svojom záujme, ale myslí aj na ostatných
  • Hrdina sa sústredí na najdôležitejšie ciele, pretože chápe, že sa nedokáže zavďačiť každému
  • Hrdina sa rozhoduje, čo chce robiť a riadi sa pri tom heslom „Všetkého veľa škodí.“
  • Hrdina sa drží svojho vymysleného príbehu, základom ktorého je dať životu zmysel a nie zabehnúť maratón

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy