Absolventi, ešte nie je neskoro zháňať prácu alebo privyrobenie. Máme 7 tipov, ako sa predať

Po dokončení štúdia si rad absolventov užíva prázdniny a prácu začína zháňať až v septembri. Alebo aj privyrobenie, ak sa chystajú pokračovať v štúdiu. V oboch prípadoch nájdu na našom serveri širokú škálu ponúk. Pritom sa treba vedieť dobre prezentovať. Čo to znamená?

1. Vizáž

Podľa jedného prieskumu by väčšina ľudí, pokiaľ by mali na výber medzi pekným človekom v otrhaných šatách a menej pekným, ale upraveného zovňajšku, dala prednosť druhému z nich. Márna sláva, na vizáži záleží. Predstava toho, čo možno považovať za slušný odev, sa v posledných rokoch zmenila. Už nie je potrebné priamo sako s kravatou alebo kostým, ale vyťahané tričko a džínsy s dierami už sú veľa. A to aj keď má byť práca potom manuálna. Slušným oblečením dáva človek najavo, že situáciu, pre ktorú sa obliekol, dáva určitú vážnosť. A v neposlednom rade, že vie, čo sa pristane a patrí. Personalista tiež nepríde na schôdzku v rozodraných kapsáčoch. Nemusíte byť oblečení ako do opery, ale čistý odev bez dier je nutnosťou. A to aj keď sa rozhovor odohráva na diaľku cez počítač.

2. Vystupovanie

Áno, možno je to trochu ako v divadle. S kýmkoľvek sa bavíte, malo by to byť na úrovni. Už pri prvom telefonickom rozhovore. Ak vidíte na obrazovke cudzie číslo, nedvíhajte ho s reakciou: „No?“ Možno si neskôr, až miesto získate, budete s človekom na druhom konci tykať, ale pre tentoraz sa treba pekne predstaviť a pripojiť prosím ako výzvu. S kýmkoľvek sa stretnete, pozerajte sa mu do očí a ruku mu stlačte pevne. Staršie podáva ruku mladšiemu, je dobré mať na pamäti. Ak sa s niekým bavíte cez obrazovku počítača, nastavte monitor tak, aby bola vidieť vaša hlava a krk s miernym odstupom. Neskáčte nikomu do reči, aj keď už budete vedieť, na čo sa chce možno trochu rozzlečene opýtať. Seďte pokiaľ možno vzpriamene, príliš uvoľnený „posed“ nepôsobí dobre.

3. Čo poznám a čo viem?

V škole ste strávili niekoľko rokov. Niektoré predmety vás určite bavili viac, iné menej. Skúste si to utriediť a rozhodnúť sa, čo vám ide av čom ste dobrí. Máte hlavu na jazyky? Boli ste šikovní matematici? Alebo ste skôr vynikali pri praktických cvičeniach?

Potom sa skúste zamyslieť, ako by išli vaše silné stránky využiť na inzerovanom mieste podľa toho, čo zamestnávateľ požaduje a ako popisuje náplň práce. Napríklad potrebuje niekoho, kto bude na recepcii odpovedať na telefóny, zvládne jednoduchú prácu s účtami a faktúrami a bude schopný objednať hotel v cudzine, kam občas niekto z firmy pôjde. V tom prípade sa bude hodiť znalosť angličtiny a čiastočne nemčiny, schopnosť komunikovať s ľuďmi a starostlivosť pri práci s dokumentmi.

Vašou úlohou bude teda „predať“ práve tieto svoje znalosti a zručnosti, ak ich máte. Keď budete mať po ruke nejaký príklad, kedy sa prejavili, máte zase o bod navyše. Napríklad ste sa zúčastnili počas štúdia stáže v zahraničí alebo aspoň výmenného pobytu. S ľuďmi ste zase komunikovali napríklad ako obsluha na brigáde v kaviarni.

4. Prečo chcete pracovať práve pre túto firmu?

Podobná otázka na 99 % padne. Má ukázať na vašu motiváciu. Hlavne nehovorte, že niekde pracovať musíte, tak prečo nie tu. To je zlá odpoveď. Je to ako s témou záverečnej práce. Prečo ste si vybrali túto tému? Keď sa vás na to pri obhajobe spýtajú, nemôžete povedať, že viselo na zozname na nástenke a tie dve nad ním už boli škrtnuté. Ostatne to, že sa vo firme uchádzate o miesto, má nejaký dôvod. Páči sa vám náplň práce, čisté prostredie, služby, ktoré firma poskytuje? Skúste prísť na dôvod a jedným dvoma vetami ho formulovať.

5. Čo o nás viete?

Pozrite sa na internet. S čím firma obchoduje, kto sú jej zákazníci (sú to firmy alebo koncoví klienti), kam všade tovar alebo služby dodáva? Koľko rokov asi tak pôsobí na trhu? Koľko má zamestnancov? To sú úplné základy, bez ktorých sa nezaobídete.

6. Rečnícky tréning

Rozprávanie o vyššie načrtnutých témach si pripravte dopredu, a to vrátane niekoľkých formulácií. Nebudete potom loviť myšlienky z éteru a hovoriť stokrát vypchávkové slová typu vlastne. Vďaka tomu budete pôsobiť sebavedomejšie, profesionálne, pripravene. Tréning pred zrkadlom vôbec nie je prehnaný, pokojne si to skúste dvakrát trikrát preriekať. Uvidíte, ako sa vám to potom bude hodiť.

7. Záver

Držte dekorum až do konca. Po skončení schôdzky poďakujte za pozvanie a pripojte, že sa budete prípadne tešiť na ďalšie. Nie je nič neslušné sa tiež opýtať, kedy asi tak môžete očakávať vyrozumenie o výsledku tohto výberového kola. A s cigaretou, až vyleziete von, možno počkajte. Nech na vás personalista nenarazí o pár minút neskôr dole pred vchodom pri popolníku. Nie je to úplne príjemná chvíľka.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás. 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy