Nespokojní Slováci! Pracujú v inom odbore, ako vyštudovali

Slováci ľutujú svoje rozhodnutie o štúdiu.Slováci ľutujú svoje rozhodnutie o štúdiu. Zdroj: thinkstock.com

Každý desiaty Slovák do 35 rokov prišiel počas školy na to, že by chcel pracovať v úplne inom odbore. Už však bolo neskoro! Teraz priznávajú, že ak by si mohli vybrať iný priebeh svojej kariéry, rozhodli by sa inak.

Až 47,7 % Slovákov vo veku 18 až 35 rokov nepracuje podľa prieskumu agentúry Focus vo vyštudovanom odbore. Pritom 40 % mladých sa dokonca priznalo, že by si vybrali iný priebeh svojej kariéry, keby mohli svoje rozhodnutie o výbere povolania zopakovať. Aj tento fakt bol príčinou vzniku projektu Success Academy, ktorý má mladým Slovákom pomôcť v kariérnom napredovaní.

Výber povolania je jedným z najvýznamnejších rozhodnutí v živote človeka. Potvrdil to aj prieskum, podľa ktorého až 79 % z opýtaných mladých ľudí na Slovensku považuje výber zamestnania za jedno z najvýznamnejších rozhodnutí v živote.

Každý desiaty Slovák vo veku do 35 rokov pritom potvrdil, že počas školy prišiel na to, že by chcel pracovať v úplne inom odbore. Hlavným dôvodom, prečo sa Slováci nesprávne rozhodnú pre voľbu svojho prvého zamestnania, je práve nedostatok informácií (31,3 %).

Práve dôležitosť správneho výberu budúceho povolania viedla spoločnosť Microsoft Slovakia v partnerstve s neziskovou organizáciou Aptech Europe k projektu Success Academy - Akadémie úspechu. Študentom a mladým ľuďom na Slovensku pomôže nájsť odpovede na otázky spojené s budúcim pracovným životom a realitou na trhu práce.

„Success Academy sprevádza trendmi a príležitosťami, ktoré okolo seba dnes mladí ľudia majú. Veríme, že dostatkom informácií sa zvyšuje ich šanca vybrať si správnu cestu za vysnívanou prácou. Oslovil nás základný princíp akadémie, dostupnosť informácií a možnosť stať sa profesionálom. Veríme, že akadémia naštartuje, aby išli za svojím snom a volili tie správne kroky,“ uviedol Markus Breyer, generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft Slovakia.

Projekt Success Academy ukazuje mladým ľuďom kroky, ktoré im pomôžu uchytiť sa v kariére, zamestnaní alebo v podnikaní už teraz.

„Zmysel projektu vidím v motivovaní ľudí k aktivitám, ktoré im pomôžu získať prax a profesionálne skúsenosti ešte počas štúdia,“ uviedla Martina Vendleková, lektorka, facilitátorka a konzultantka projektu.

„Na základe aktivít si mladí ľudia ujasnia tri oblasti rozvoja profesionálov – čo ich baví a zaujíma, v čom sú dobrí a čo ich dokáže úspešne uživiť,“ dodala Martina Vendleková.

Každý, kto prejde jednotlivými úrovňami Akadémie úspechu, získa na jednom mieste aktuálne tipy, videá, prehľady, odporúčania profesionálov a odpovede na otázky spojené s budúcim pracovným životom a realitou na trhu práce.

Hlavným partnerom spoločnosti Microsoft Slovakia v projekte Success Academy je nezisková organizácia Aptech Europe, ktorá sa dlhodobo venuje témam vzdelávania mladých v IT oblasti a ich uplatnenia.

„Naším cieľom pri príprave Success Academy bola pomoc mladým ľuďom na Slovensku nájsť odpovede na ich otázky k budúcemu pracovnému životu. Veríme, že sa nám spolu so spoločnosťou Microsoft podarilo dostať do online priestoru projekt, vďaka ktorému bude budovanie ich kariéry jednoduchšie a prehľadnejšie,“ uviedol Tomáš Božik z Aptech Europe.

Success Academy pozostáva zo siedmich bezplatných online kurzov, ktorých absolvovaním získava študent certifikát úspešného absolventa.

Viac o téme: Prieskum Rozhodnutie Práca Štúdium Slováci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy