Výsluhový dôchodok a vznik nároku na podporu v nezamestnanosti

poradňaporadňa

Som výsluhový dôchodca. Nakoľko výsluhový dôchodok neuživí moju rodinu ihneď po skončení služobného pomeru som za zamestnal. K 30.6.2010 to bude presne 3 roky nepretržite ako som v pracovnom pomere na dobu určitú, pričom pracovná zmluva mi končí presne 30.6.2010./1095 dní za posledné 3 - roky/ Mám nárok, ak mi zamestnávateľ nepredĺži zmluvu , na podporu v nezamestnanosti a ako dlho podporu môžem poberať ? Hlavný dôvod, prečo Vás žiadam o radu je, že mzdová účtovníčka mi počas celých troch rokov pracovného pomeru neodvádzala - nezrážala poistenie na nezamestnanosť - považovala výsluhový dôchodok za to isté ako starobný - čiže chybne. Mám aj napriek tejto jej chybe nárok na vyplácanie podpory v nezamestnanosti / ak budem nezamestnaný/, a či bude treba neodvedené peniaze doplatiť spätne za tri roky.

Poradňa: Výsluhoví dôchodcovia nie sú zo zákona vylúčení z možnosti zaevidovať sa na úrade práce aak spĺňajú aj ostané podmienky, vznikne im nárok na príspevok v nezamestnanosti.

Uchádzačom o zamestnanie rozumie je občan, ktorý môže pracovať, chce pracovať a hľadá zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie úradu a ktorý:
a) nie je zamestnanec
b) neprevádzkuje ani nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť,
c) nevykonáva zárobkovú činnosť v členskom štáte Európskej únie alebo v cudzine,
d) vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny, zvýšeného o príslušné úhrady preddavku na poistné na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie platené zamestnancom a preddavku na daň z príjmov,

Do evidencie uchádzačov o zamestnanie sa okrem iného nezaradí občan, ktorý má priznaný starobný dôchodok alebo občan, ktorý má priznaný invalidný dôchodok a dovŕšil vek potrebný na nárok na starobný dôchodok podľa osobitného predpisu. Výsluhoví dôchodcovia nie sú medzi vylúčenými osobami, ktoré by sa nemohli zaevidovať na úrade práce.

Nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká odo dňa splnenia ustanovených podmienok. Nárok na dávku zamestnanca nezávisí od plnenia povinností zamestnávateľa platiť a odvádzať poistné na poistenie v nezamestnanosti. Poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej tri roky. Podrobnejšie sme sa zaoberali otázkami súvisiacimi s nárokom na podporu v nezamestnanosti a podmienkami jej vyplácania v článku Vznik nároku na podporu v nezamestnanosti.

21.6.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy