Zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie

poradňaporadňa

Už niekoľko rokov pracujem ako sprostredkovateľ poistenia, teda mam pridelené aj daňové registračné číslo. Keďže finančne je to veľmi slabé, rozhodla som sa zaevidovať na úrade práce. Pracovníčka mi povedala, že ma nemôže zaradiť do evidencie uchádzačov o zamestnanie práve pre uzavretú dohodu o sprostredkovaní poistenia. V zákone o službách zamestnanosti som sa o ničom takom nedočítala.

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 34 ods. 13 zákona č. 5/ 2004 Z.z. zákona o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení neskorších predpisov do evidencie uchádzačov o zamestnanie sa nezaradí občan, ktorý okrem iného nespĺňa podmienky podľa § 6 ods. 2 vyššie uvedeného zákona. V zmysle ustanovenia § 6 ods. 2, uchádzač o zamestnanie je občan, ktorý môže pracovať, chce pracovať a hľadá zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie úradu a ktorý:

a) nie je zamestnanec,
b) neprevádzkuje ani nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť,
c) nevykonáva zárobkovú činnosť v členskom štáte Európskej únie alebo v cudzine,
d) vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65% zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny, zvýšeného o príslušné úhrady preddavku na poistné na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie platené zamestnancom a preddavku na daň z príjmov, pričom za zárobkovú činnosť sa považuje osobné vykonávanie činností na základe pracovnoprávneho vzťahu podľa osobitného predpisu (Zákonník práce) alebo iného právneho vzťahu podľa osobitných predpisov ( Obchodný zákonník alebo Občiansky zákonník).

Uchádzač o zamestnanie je povinný vopred oznámiť úradu výkon zárobkovej činnosti a predpokladaný príjem zo zárobkovej činnosti, najneskôr v deň pred začiatkom vykonávania tejto činnosti a preukázať skutočnosti o výške mzdy alebo odmeny za uplynulý kalendárny mesiac.

4.6.2010



Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy