Práca v zahraničí a podpora

poradňaporadňa

Po 13 rokoch zamestnania v zahraničí sa vraciam na Slovensko. Nie som si istý, či v Anglicku funguje niečo ako ,,poistenie v nezamestnanosti``, chcem sa opýtať, či si môžem po príchode na Slovensko nárokovať výplatu podpory v nezamestnanosti. Ako budem posudzovaný ja?

Poradňa: Po skončení zamestnania v zahraničí má nezamestnaný možnosť žiadať o dávky v nezamestnanosti od štátu, v ktorom pracoval, ak splní podmienky pre priznanie dávky, alebo môže uplatniť nárok na dávku v nezamestnanosti v štáte podľa svojho bydliska . Ak bývalý zamestnanec požiada o dávku v nezamestnanosti vo Veľkej Británii, príslušný úrad posúdi splnenie podmienok a rozhodne o nárok na dávku v nezamestnanosti podľa anglických predpisov.

Ak sa bývalý zamestnanec zaeviduje na úrade práce na Slovensku, bude sa jeho nárok na dávku v nezamestnanosti posudzovať podľa slovenských predpisov, t.j. ,zjednodušene, nárok na podporu mu vznikne, ak bol v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistený v nezamestnanosti najmenej 1095 dní.

Sociálna poisťovňa zohľadní v potrebnom rozsahu doby poistenia alebo zamestnania vo Veľkej Británii tak, akoby boli dobami poistenia dosiahnutými podľa slovenskej legislatívy. Za týmto účelom musí poistenec predložiť osvedčenie ( formulár E 301) , v ktorom sú uvedené doby poistenia dosiahnuté vo Veľkej Británii. Ak poistenec takýto formulár nepredloží, požiada Sociálna poisťovňa o jeho zaslanie z Veľkej Británie.

Ak poistencovi vznikne nárok na dávku v nezamestnanosti, môže požiadať o jej export, pričom musí spĺňať podmienky, a to že minimálne 4 týždne musí byť k dispozícii úradu služieb zamestnanosti v štáte, kde jej vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti, o export dávky v nezamestnanosti je nutné požiadať pred odchodom do iného členského štátu EÚ tú inštitúciu, ktorá o dávke v nezamestnanosti rozhodla a najneskôr do siedmich dní od dátumu, kedy osoba prestala byť k dispozícii službám zamestnanosti v štáte, kde jej vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti, sa musí zaevidovať ako osoba hľadajúca prácu v členskom štáte, kde si odišla hľadať zamestnanie.
15.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy