Práceneschopnosť v ochrannej lehote

poradňaporadňa

Mám 45 rokov, skoro 14 rokov som pracoval v jednom podniku a od 6.2. som bol z organizačných zmien prepustený na dohodu s jednorazovou odmenou. Od 7.2. som bol evidovaný na UP a poberal podporu 6 mesiacov.15.10. som nastúpil do jednej firmy, kde som bol prijatý ako montážny pracovník, po 4 dňoch nás prepustili, teda od 21.10. som evidovaný na UP a od 22.10. som PN. Niekde som čítal o 42 dňovej ochrannej lehote, nemám nárok na nejaké peniaze z nemocenského poistenia zo zárobku v poslednej práci? Manželka je zamestnaná nemám nárok na dávky v hmotnej núdzi? Ako je to s PN v mojom prípade?

Poradňa: V zmysle zákona o sociálnom poistení platí 42dňová ochranná lehota dní po zániku nemocenského poistenia. Ochranná lehota poistenca, ktorý bol nemocensky poistený menej ako 42 dní, je toľko dní, koľko trvalo nemocenské poistenie. Ak poistencovi vznikne nemocenské poistenie v ochrannej lehote, počet dní ochrannej lehoty získaný z nového nemocenského poistenia sa pripočíta k nevyčerpanému počtu dní ochrannej lehoty z predchádzajúceho nemocenského poistenia. Ochranná lehota nemôže byť viac ako 42 dní.

Za účelom uplatnenia nároku na nemocenské dávky je potrebné vyžiadať si od zamestnávateľa potvrdenie na špeciálnom tlačive. Nárok na nemocenské, ktoré vznikne v ochrannej lehote je možné uplatniť od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti a zaniká dňom, ktorý nasleduje po skončení dočasnej pracovnej neschopnosti.
18.1.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy