Ukončenie pracovného pomeru počas rodičovskej dovolenky.

poradňaporadňa

Som na RD s dieťaťom, ktoré bude mať o 2 mesiace 1 rok. Zamestnávateľ ma oboznámil o ukončení pracovného pomeru, akou formou mi ešte nevedel povedať. Firma, ktorá bola na živnosť, v ktorej som pracovala, sa ruší. Viete mi poradiť, aké sú moje práva, aby som z toho nevyšla ako poškodená?

Poradňa: Zamestnávateľ, ktorý ukončuje pracovný pomer so zamestnancom, tak môže urobiť len z dôvodov a spôsobom presne vymedzeným v Zákonníku práce.

Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa alebo zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky. Tento zákaz výpovede sa však nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a ) , t.j. ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ.

Výpoveď musí byť písomná a doručená zamestnancovi. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak nie je ustanovené inak.

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

11.6.2010



Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy